Το Ξινόμαυρο το ξέρεις. Καλά μάλιστα. Το Cinsaut (ή Cinsault) όμως; Αρχικά, προφέρεται Σανσό. Γαλλική ποικιλία, ερυθρή και με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Languedoc Roussillon στη Νότια Γαλλία αλλά και στη Νότιο Αφρική όπου ακούει στο όνομα Hermitage. Σιγά – σιγά έχει κερδίσει μερίδιο της παγκόσμιας πίτας αφού αν τελικά το ψάξεις λίγο παραπάνω, έχει περισσότερα από 50 διαφορετικά ονόματα στην καλλιέργειά του ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα οι εμφανίσεις του είναι ακόμη περιορισμένες.
Από την άλλη, ίσως να έχεις καταλάβει ότι η επταμελής οικογένεια του Δημήτρη Κιουτσούκη δεν είναι μια συνηθισμένη οικογένεια. Συνεχίζει να κάνει θαύματα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τολμώντας να πειραματιστεί με ποικιλίες αλλά και τρόπους οινοποίησης. Το μικρό boutique οινοποιείο Καμάρα επιδεικνύει αξιοζήλευτη τόλμη αλλά σταθερότητα στην παραγωγή μικρών διαμαντιών που δύσκολα θα πετύχεις εκτός Θεσσαλονίκης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Δημήτρης εγκατέλειψε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα για να αφιερωθεί στο κρασί.
Καιρός να σου συστήσουμε το Ροζέ Κτήμα Καμάρα 2016. Νέα εμφάνιση, νέο χαρμάνι. Το Cinsault προστίθεται για πρώτη φορά στη σύνθεσή του, αν και πειραματίζονταν μαζί του χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο ροζέ κρασί πασπαρτού, που πίστεψέ μας, θα κλέψει την παράσταση σε κάθε περίσταση.
Οι δύο ποικιλίες καλλιεργούνται στον οικογενειακό αμπελώνα στην περιοχή του Μελισοχωρίου, ευνοούμενες από το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής. Με προκλητικά φωτεινό χρώμα, ανάλαφρο χαρακτήρα και με τη στόφα ενός ροζέ κρασιού αξιώσεων το Κτήμα Καμάρα Ροζέ 2016 έχει όλα τα φόντα να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλοκαιριού.
Γιατί το είπαμε πασπαρτού; Θέλεις να το απολαύσεις μόνο του; Τέλεια! Θέλεις να το συνδυάσεις με θαλασσινά ή ψάρια; Θα το ευχαριστηθείς! Θέλεις με ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες ή κρεατικά με ελαφριές σάλτσες; Άσε στη άκρη τα κόκκινα. Αυτό το ροζέ θα σε ενθουσιάσει!
Εμείς θα το πάρουμε μαζί μας πάντως στη βαλίτσα. Όλο και κάπου θα χρειαστεί.