Από τα Ρωμαϊκά ακόμη χρόνια ήταν γνωστή η ευεργετική δράση της μετάγγισης του κρασιού σε καράφα . Η επαφή του κρασιού με τον αέρα επιταχύνει την έκλυση των αρωμάτων του και εξομαλύνει πιθανές ακρότητές του ενώ βοηθάει στην απομόνωση του ιζήματος στα παλαιωμένα ή στα αφιλτράριστα κρασιά.
Λανθασμένα θεωρείται από πολλούς πολυτέλεια! Στην πραγματικότητα μια καράφα θα μπορούσε εύκολα και οικονομικά να κοσμεί το τραπέζι μας, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ακόμα και του καθημερινού κρασιού.