Το αποστακτήριο Makryonitis Syros Distillery είναι ένα μικρό διαμάντι στο νησί της Σύρου και είναι το αποτέλεσμα μια μακρόχρονης οικογενειακής παράδοσης στην απόσταξη. Οι πρώτες ύλες προέρχονται μόνο από τοπικά προϊόντα των τριγύρω Κυκλαδίτικων νησιών, με τα καλύτερα αποτελέσματα να προέρχονται από στέμφυλα άνυδρων περιοχών που έχουν τεράστιο αρωματικό δυναμικό που τελικά αποτυπώνεται και στο τελικό προϊόν.
Οι ποικιλίες Ασύρτικο, Μονεμβασιά και Σερφιώτικο έχουν την τιμητική τους, αλλά την τελική πινελιά δίνει πάντα η σωστή παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Το μυστικό κρύβεται στη χρήση αφυδατωμένου θαλασσινού νερού, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όλων των φυσικών πόρων ενός Κυκλαδίτικου νησιού!
Η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την ωρίμαση του γλυκού οίνου Vinsanto, ενώ η αποτύπωση της παλαίωσης στο κάθε απόσταγμα είναι διαφορετική και επηρεάζεται από παράγοντες, όπως το κάψιμο των βαρελιών, αλλά κυρίως από τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού κάθε χρονιά. Η κάθε φιάλη έχει μια πολύ ξεχωριστή ετικέτα με έναν 4ψήφιο αριθμό. Τα 2 πρώτα ψηφία δείχνουν το έτος απόσταξης και τα επόμενα 2 δείχνουν τα χρόνια που έχει παλαιώσει το τσίπουρο μέσα στο βαρέλι.
Το παλαιωμένο τσίπουρο Μακρυωνίτη 2001 είναι ένα πολύ ποιοτικό απόσταγμα που πρέπει να δοκιμάσεις.
Στο ποτήρι έχει βαθύ χρυσαφί χρώμα. Αρώματα από ώριμο ροδάκινο, φλούδα πορτοκαλιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα, φρέσκια βανίλια, μέλι, κερήθρα, σταφίδα και γαρύφαλλο.
Στο στόμα είναι πλούσιο με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών, φουντουκιού, κερήθρας, δρυός, βανίλιας, κανέλας και νότες καπνού.