Τι μπορεί να συμβεί αν πάρεις έναν γνωστό και καταξιωμένο οινολόγο από την Ελλάδα και μια ποικιλία από την Ιταλία και τα στείλεις σε ένα πρότυπο βιοδυναμικό οινοποιείο στην Αργεντινή; Η απάντηση είναι θαύματα! Και αν θέλεις να το συγκεκριμενοποιήσεις, το Aglianico 2021 – Bodegas Krontiras.
Το Aglianico ταξίδεψε στο Κτήμα του Κωνσταντίνου Κροντηρά και της συζύγου του Silvina Macipa – Krontiras, στην Αργεντινή. Υπό την καθοδήγηση του οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη και της ομάδας του δημιουργήθηκε ένα πραγματικά νόστιμο κρασί, με φοβερή συμπύκνωση φρούτου, που διατηρεί όμως παράλληλα τα γήινα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.
Το Bodegas Krontiras σας το έχουμε συστήσει και παλαιότερα (Petit Verdot και Solar Del Alma) και κέρδισε αμέσως τη αγάπη κοινού και κριτικών! Δικαίως θα σας πω εγώ, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Αργεντινής (η κυρία Κροντηρά το σχεδίασε) που έχει τους αμπελώνες του στα στρατηγικότερα σημεία των σημαντικότερων ζωνών. Το Aglianico φυτεύτηκε το 2005 σε έναν μόνο, προσεκτικά επιλεγμένο αμπελώνα στο Maipu, όπου το μικροκλίμα με τις ζεστές μέρες και τις κρύες νύχτες συντελεί στην τέλεια ωρίμανση των σταφυλιών και την ανάπτυξη έντονων πρωτογενών αρωμάτων. Αντίθετα από τα περισσότερα κτήματα της Αργεντινής, τα σταφύλια μαζεύονται αποκλειστικά και μόνο με τα χέρια. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο σαν πρώτη ύλη; Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πεντανόστιμος χυμός αφού ζυμώσει σε ανοξείδωτες δεξαμενές μπαίνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 18 μήνες.
Ο Κωνσταντίνος Κροντηράς πιστεύει πως με το Aglianico 2021 του Bodegas Krontiras αποδίδει φόρο τιμής στις ρίζες του. Το Aglianico είναι μια παράφραση του ονόματος «ελληνικό» και πιστεύεται πως είναι ποικιλία πουν μετέφεραν από την Ελλάδα οι Δωριείς στην Ιταλία. Βάζοντας όλο του το μεράκι για αυτό το πειραματικό αλλά και «συναισθηματικό» κρασί, δημιούργησε το πρώτο βιοδυναμικό Aglianico της Αργεντίνης.
Κάθε αντίσταση είναι μάταιη.