Ο Αρμακάς από την Οινοποιία Αϊβαλή είναι ίσως το πιο τολμηρό και απόλυτα συλλεκτικό κρασί της Νεμέας. Αρκεί να σου πούμε πως ο δημιουργός του, ο Χρήστος Αϊβαλής, όταν το πρωτοδημιούργησε, είχε στο μυαλό του το θρυλικό Penfolds Grange της Αυστραλίας! Ναι, μιλάμε πολύ σοβαρά και αν το έχεις δοκιμάσει ξέρεις τι εννοούμε. Αν όχι, διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.
Ο Χρήστος Αϊβαλής έψαχνε για χρόνια να βρει ένα αμπέλι άνυδρο, άγονο, γεμάτο αρμακάδες (οι μεγάλες πέτρες στις οποίες ξεκουράζονταν παραδοσιακά οι εργάτες στο αμπέλι) και παρθένο από χημικά και λιπάσματα. Και το βρήκε, μαζί με το όνομα του κρασιού (Αρμακάς). Αποφάσισε να φυτέψει εκεί Syrah, Merlot και Malbec. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι κάτω από 300 κιλά ανά στρέμμα και όπως ίσως να ξέρεις έως τώρα, αυτό εγγυάται συγκλονιστική συμπύκνωση για τον Αρμακά του Αϊβαλή.
Τα σταφύλια μαζεύονται υπερώριμα και στο χαρμάνι προστίθεται και λίγο Αγιωργίτικο από τα κορυφαία αμπελοτόπια του. Μακρά εκχύλιση και παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 40 μήνες, συνθέτουν ένα κορυφαίο κρασί, που στη δομή και το στυλ θυμίζει πολύ τα Ιταλικά Amarone! Τέλος, ο Αρμακάς της Οινοποιίας Αϊβαλή εμφιαλώνεται αφιλτράριστος σε 300, μόνο, φιάλες!
Γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή που το κυκλοφόρησε, τι έχει δημιουργήσει, ο Χρήστος Αϊβαλής δε δίστασε να καλέσει όλους τους γνωστούς Sommelier και οινοκριτικούς να το δοκιμάσουν τυφλά. Στην τυφλή αυτή δοκιμή, συμμετείχαν και 2 μεγαθήρια του παγκόσμιου αμπελώνα (η Solaia Antinori και το Brunello di Montalcino Rennina Gaja) για να γίνει η «μάχη», η οποία σε πληροφορούμε πως έληξε με ισοπαλία!
Για τον Αρμακά από την Οινοποιία Αϊβαλή τα λόγια είναι λίγα, καθώς δε μπορούν να περιγράψουν το πόσο μεγάλο κρασί είναι.