Το Barbaresco είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές ζώνες της Ιταλίας. Αν είσαι fan του Nebbiolo, δύο είναι οι σοβαρές επιλογές σου. Για γεμάτα, έντονα κόκκινα-βόμβες, πας στο Barolo. Αν πάλι είσαι της φινέτσας και της κλάσης, το Barbaresco είναι το κρασί σου. Γιατί; Γιατί στην περιοχή του Barbaresco κάνουν τα κρασιά λιγότερο τανικά και συμπυκνωμένα. Το θέλεις αυτό; Σε μια ποικιλία οδοστρωτήρα σαν το Nebbiolo μάλλον ναι.
Το Barbaresco είναι το δεύτερο σπίτι της δυναμικής ποικιλίας Nebbiolo και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2014. Αν σε αυτά προσθέσεις και το όνομα Bruno Rocca, έναν από τους παλαιότερους και πιο αφοσιωμένους παραγωγούς του Barbaresco, καταλαβαίνεις πως αυτό είναι ένα εμβληματικό κρασί.
Το Barbaresco 2018 του Bruno Rocca είναι σίγουρα ένα μεγάλο κρασί, από ένα ιστορικό terroir. Ο Bruno εμφιάλωσε το πρώτο του κρασί το 1978 και από τότε αφοσιώθηκε στην ανάδειξη της γης του Barbaresco αλλά και στα ιδιαίτερα Crus της. Πλέον στο πλάι του βρίσκονται τα παιδιά του, Luisa και Francesco και συνεχίζουν μαζί με το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και την ίδια αγάπη για το αμπέλι, το κρασί και φυσικά το Barbaresco. Πιστεύουν ακράδαντα πως το Nebbiolo θέλει υπομονή και επιμονή. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό όλο το χρόνο για να δώσει τα διαμάντια του Ιταλικού αμπελώνα. Για το Barbaresco 2018 τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή Neive. Αμμοαργιλώδη εδάφη και εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση δίνουν τον πολύτιμο καρπό. Ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για περίπου 15 μέρες. Συνεχίζει την ωρίμαση του για 12 μήνες σε γαλλικά barrique βαρέλια και άλλο τόσο περίπου στη φιάλη. Ναι, το Nebbiolo θέλει το χρόνο του, αλλά σίγουρα θα σε ανταμείψει μέχρι τελευταία γουλιά.
Εμάς το Barbaresco 2018 αλλά και η φιλοσοφία του Bruno Rocca μας μύησε για τα καλά στα μεθυστικά μυστικά του Barbaresco… Αν κάνεις το λάθος να το δοκιμάσεις είσαι καταδικασμένος να το αγαπήσεις μέχρι τέλους… Εμείς πάντως σε προειδοποιήσαμε!