Γιατί το αγαπάμε;
Όταν ο Lodovico Antinori, ο άνθρωπος πίσω από το Tenuta del’ Ornellaia, αποφάσισε να εγκαταλείψει το δημιούργημα του για μια νέα πρόκληση, δημιούργησε το Tenuta di Biserno. Και αυτή ήταν μάλλον η σοφότερη απόφαση που πήρε ποτέ, μιας και σήμερα το Biserno του Tenuta di Biserno, είναι σύμφωνα με το Wine Advocate του Robert Parker, ένα από τα 3 Iconic Super Tuscans (ανάμεσα σε Masseto και Solaia)!
O Lodovico βρήκε τη γη για το Tenuta di Biserno το 1994, όταν έψαχνε να επεκτείνει το Tenuta del’ Ornellaia. Είδε τότε πως η περιοχή της Alta Maremma, δίπλα στους λόφους Bibbona, είχε το κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού από τις Μπορντολέζικες ποικιλίες, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon και Merlot. Αργότερα ίδρυσε το Tenuta di Biserno μαζί με τον αδερφό του και με τον Michel Rolland στο τιμόνι του οινολόγου.
Για το Biserno 2020 του Tenuta di Biserno οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ένα κιλό σταφύλι ανά πρέμνο. Αυτό εξασφαλίζει την τρομακτική συμπύκνωση για ένα Iconic Super Tuscan. H παλαίωση σε καινούργια, ως επί το πλείστον, γαλλικά βαρέλια barriques για 15 μήνες είναι όση χρειάζεται για να δαμαστεί (κάπως) ο ρωμαλέος χαρακτήρας του. Η χρονιά του 2020 είναι επική και έχει ήδη κάνει το σύμπαν να παραμιλάει: 98pts James Suckling και 96 pts από τον Robert Parker λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του! Κάτι μας λέει πως έρχονται κι άλλα!
Το Biserno του Tenuta di Biserno είναι το κρασί που κάθε συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει στον συντηρητή του! Από εκεί και πέρα, πόσο θα αντέξει να το κρατάει εκεί, είναι άλλη ιστορία...
Δοκιμή
Opaque ρουμπινί χρώμα, αδιαπέραστο στο ποτήρι.
Φρούτο που το κόβεις με το μαχαίρι. Βατόμουρο, κεράσι, δαμάσκηνο, βύσσινο σε ένα φόντο καπνού, πούρου, κέδρου, βανίλιας, πιπεριού και δέρματος.
Τρομακτική συμπύκνωση στο στόμα, με πλούσιο σώμα, ρωμαλέες τανίνες και τέλεια ισορροπημένη οξύτητα.