Σίγουρα σπάνιας ράτσας, εθεάθη μία και μόνο φορά, τον Σεπτέμβριο του 2009, αργά το βράδυ στο τελείωμα του τρύγου, όταν ο Στέλιος Μπουτάρης απολάμβανε τη γλυκιά κούραση της στιγμής κάτω από τη δρυ στο κέντρο του κτήματος. Ήταν μικρή. Πετάχτηκε μέσα από τα κλήματα, κοιτάχτηκαν για λίγο και ύστερα εξαφανίστηκε και πάλι μέσα σε αυτά. Του φάνηκε πως ήταν μπλε. Ποιος ξέρει…
Από τότε τη συναντάς αποκλειστικά στα καλύτερα κελάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, δίπλα σε μεγάλες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Μικρής παραγωγής, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού.
Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot αλλά και Petit Verdot αναμειγνύονται σε αυτό το ξεχωριστό blend, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διεθνούς διάστασης του ελληνικού αμπελώνα. Η Μπλε Αλεπού 2021 του Κτήματος Κυρ Γιάννη, ωριμάζει για 16 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια (80% 225lt και 20% 500lt). Μετά την εμφιάλωση, παραμένει για 12 ακόμη μήνες στη φιάλη και η μικρή Μπλε Αλεπού είναι έτοιμη για παιχνίδι. Και όταν λέμε μικρή το εννοούμε. Γιατί έχει τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά της μέχρι να ενηλικιωθεί.
Πολλοί τη συγκρίνουν με κορυφαία κρασιά του Bordeaux και της Βουργουνδίας. Εδώ που τα λέμε, από την πρώτη κιόλας γουλιά διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά που έχεις πιεί.
Αν αποφασίσεις δε να πάρεις τρεις φιάλες, θα τις παραλάβεις στην ξύλινη κασετίνα με την ιστορία του κρασιού υπογεγραμμένη από τον Στέλιο Μπουτάρη.