Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, βρήκαμε κάποιες φιάλες του απόλυτου κρασιού - μονόκερου που φιγουράρει στις λίστες "Μισελενάτων" εστιατορίων σε όλο τον κόσμο και εξαντλείται πριν καν κυκλοφορήσει! Ναι, έχουμε στα χέρια μας ελάχιστες φιάλες του Bucephale του Κτήματος Λίγα!
Ο Θωμάς Λίγας σπούδασε το 1985 Οινολογία στη Γαλλία και γυρνώντας πίσω δημιούργησε το οινοποιείο του, λίγο έξω από τα Γιαννιτσά, με σκοπό να αναδείξει το μοναδικό μικροκλίμα και τις ποικιλίες του τόπου. Αργότερα, τα παιδιά του Μελισσάνθη και Ιάσων ακολούθησαν τα βήματα του και σπούδασαν οινολογία στη Γαλλία, μαθαίνοντας παράλληλα τη φιλοσοφία της περμακουλτούρας. Τα κρασιά του κτήματος καλλιεργούνται χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα και οινοποιούνται φυσικά καθώς πιστεύουν πως μόνο έτσι φαίνεται ο τυπικός χαρακτήρας της κάθε ποικιλίας αλλά και το περιβάλλον που μεγαλώνει το σταφύλι με τα αγριολούλουδα και τις μελισσούλες. Το Bucephale είναι το καμάρι του οινοποιείου, που δημιουργείται μόνο στις εξαιρετικές χρονιές και ένα από τα πρώτα κρασιά που έφτιαξαν, με το βασιλιά της περιοχής, το Ξινόμαυρο. Παλιά κλήματα δίνουν τον πιο συμπυκνωμένο καρπό τους, έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Η περιορισμένη ποσότητα αγοράζεται πριν καν εμφιαλωθεί και εξάγεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Φέτος καταφέραμε και εξασφαλίσαμε με νύχια και με δόντια, κάποιες ελάχιστες φιάλες από αυτό το μεγάλο κρασί.
Το Bucephale του Κτήματος Λίγα είναι το κρασί που κάθε λάτρης του Ξινόμαυρου ή συλλέκτης πρέπει να έχει στην κάβα του.