Ναι, ναι, ξέρουμε. Και εμείς το αγαπάμε το Cabernet Sauvignon. Δεν είναι καθόλου τυχαία μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες παγκοσμίως και μια από τις περισσότερο καλλιεργούμενες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Και η Βασιλική Γκίκα το αγαπάει όμως και μάλιστα πολύ. Και πως να μην το αγαπάει αφού σπούδασε οινολογία και «ανδρώθηκε» στην πηγή του Cabernet Sauvignon, το Bordeaux. Επιστρέφοντας το 2000 από τις σπουδές της και έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία με το Cabernet Sauvignon και τα blends του, σε οινοποιεία και στο ερευνητικό τμήμα του πανεπιστημίου κρασιού του Suze la Rousse, έφερε την τεχνογνωσία και την πειραματική της διάθεση στην ιστορική οικογενειακή επιχείρηση που ήδη μετρούσε αρκετές δεκαετίες.
Το Cabernet Sauvignon καλλιεργείται στις πλαγιές Κιθαιρώνα (τις ξέρουμε καλά πλέον) σε υψόμετρο 400μ, με την επιλογή των αμπελοτοπιών να είναι ιδανική τεχνικά για την ποικιλία.
Απόλυτη φαινολική ωρίμανση, εξαιρετικής υγείας σταφύλι και το μαγικό άγγιγμα της Βασιλικής σε όλα τα βήματα της οινοποίησης έκαναν το θαύμα τους. Για το Cabernet Sauvignon 2015 του Οινοποιείου Γκίκα, ο χυμός παρέμεινε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες με το 30% μόνο των βαρελιών να είναι νέα. Σκοπός της ήταν η ξεκάθαρη έκφραση του φρούτου της ποικιλίας χωρίς όμως να υστερεί σε πιπέρια και γλυκά μπαχάρια.
Το Cabernet Sauvignon του Οινοποιείου Γκίκα είναι ακόμη πολύ νέο. Αν σε νοιάζουν οι ηλικίες, αυτό έχει μπροστά του τουλάχιστον μια 8ετία. Οι τανίνες του όμως είναι ζουμερές. Το μπουκέτο είναι έτοιμο να ανθίσει. Και μόλις το κάνει…