Σε άλλα νέα, έχουμε στα χέρια μας το Clos Lojen Bobal Bodegas Ponce 2020 και γρήγορα γρήγορα πρέπει να περάσει στα δικά σου! Ένα κόκκινο κρασί με πλούσια ζουμερά κερασένια αρώματα που αναδεικνύει τη νοστιμάδα της ποικιλίας Bobal και δικαιώνει όλους όσους ήθελαν να την οινοποιήσουν ξεχωριστά!
Και για την ακρίβεια εννοούμε τον Juan Antonio Ponce (ναι αν σου φαίνεται γνωστό το όνομα, ήταν το δεξί χέρι του Telmo Rodriguez), που από τα 23 του ακόμα χρόνια και σαν νέος οινοποιός, ήταν τρομερά φιλόδοξος και παθιασμένος με την ανάδειξη αυτής της σπάνιας ισπανικής ποικιλίας. Το Bobal έχει καταγωγή από το Utiel-Requena που βρίσκεται νοτιοανατολικά στην Ισπανία και ενώ ήταν καλλιεργημένη σε μεγάλες εκτάσεις, οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούσαν στα χαρμάνια με άλλες ποικιλίες. Ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη μονοποικιλιακή οινοποίησή της ήταν ο Juan, που πίστεψε πως αυτή θα αναδείξει άριστα το terroir της Manchuela και φυσικά το έκανε! Με κρασιά ήπιων παρεμβάσεων, βιοδυναμική καλλιέργεια και μια φυσική προσέγγιση στο αμπέλι και στην οινοποίηση. Εμείς του χρωστάμε πολλά γιατί κόκκινο κρασί με τόσο έντονο κερασένιο χαρακτήρα, φίνες τανίνες και και σοκολατένια επίγευση, δύσκολα θα βρεις!
Για το Clos Lojen Bobal 2020, τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλια ηλικίας 30-50 ετών, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και ολόκληρα τσαμπιά πατιούνται σε παραδοσιακά ανοικτά πατητήρια, ενώ στη συνέχεια ζυμώνουν με γηγενείς ζύμες και ελεγχόμενη εκχύλιση, σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 1.500 έως 4.000 κιλών. Το κρασί παραμένει για άλλους 7 μήνες σε βαρέλια από γαλλική δρυ, ενώ εμφιαλώνεται φρουτώδες, περίπλοκο και αφιλτράριστο, απλά και μόνο για να πάρει τις καλύτερες βαθμολογίες από κριτικούς οίνου και να αποτελέσει ένα διαμαντάκι στο τραπέζι σου!
To Clos Lojen Bobal Bodegas Ponce είναι πολύ πιο μεγάλο από την τιμή του και είναι έτοιμο να το πιείς τώρα ή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.