Λέγεται Cuccuvaia. Έίναι κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης, με ελάχιστα θειώδη (πολύ κάτω από το όριο), από την Ιταλική ποικιλία Sangiovese, σοδειάς 2010 και παράγεται στην καρδιά της ζώνης Montecucco DOCG, στον δήμο του Cinigiano στην περιοχή Maremma της Τοσκάνης!
Α, και το Cuccuvaia 2010 από το St Gabriel Arcangelo είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε τη χρονιά που πέρασε!
Πολύπλοκο, συμπυκνωμένο, με μεστό φρούτο και παρότι έχει περάσει μια ολόκληρη 5ετία στο βαρέλι, αυτό εντάσσεται στο σύνολο με μαεστρία, χαρίζοντας μπαχαρένιο τόνο χωρίς όμως να υπερκαλύπτει τον φρουτένιο χαρακτήρα της ποικιλίας.
Γνωστός με το παρατσούκλι «il Greco» και ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή, ο Σταύρος Τσούκας μεγαλουργεί στην Ιταλία από τις αρχές του '90 που εγκατέλειψε την Αθήνα και την αρχιτεκτονική για μια νέα ζωή στην Τοσκάνη.
Εκεί καλλιέργησε με βιολογικό και βιοδυναμικό τρόπο την τοπική ποικιλία Sangiovese. Χωρίς τη χρήση θειώδους, η μικρή παραγωγή του παρέμεινε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 5 χρόνια και στη συνέχεια ένα χρόνο ακόμη στη φιάλη.
Το εκπληκτικό Cuccuvaia 2010 από το St Gabriel Arcangelo ήδη ανήκει στα πιο cult κρασιά της περιοχής, με τη φήμη του να εξαπλώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο από στόμα σε στόμα.
Το φοβερό είναι πως όταν το δοκιμάζεις μπορείς να δεις όλα τα παραπάνω να αποτυπώνονται στο ποτήρι σου!