Γιατί το αγαπάμε;
Το Deux Dieux από την Οινοποιία Αϊβαλή αποτελείται από δυο επιβλητικές ποικιλίες, το Syrah και το Αγιωργίτικο και η ένωσή τους, όπως καλά φαντάζεσαι, είναι απλά… θεϊκή! Το σίγουρο είναι πως αναμένεται να σπάσει ταμεία και φέτος! Όπως και κάθε χρονιά!
Το πρωτότυπο χαρμάνι τα έχει όλα και δείχνει πως αυτό το ζευγάρι ήρθε για να μείνει. Το Syrah χαρίζει τανίνες, οξύτητα και πιπεράτο χαρακτήρα, το Aγιωργίτικο φινέτσα και ζουμερό κόκκινο φρούτο. Με αμέριστη προσοχή στο αμπέλι, το Syrah έδωσε μόλις 240 κιλά/στρέμμα, ενώ η απόδοση του Αγιωργίτικου, από την περιοχή της Αλίκιζας, δεν ξεπέρασε τα 320 κιλά/στρεμμα. Τα αμπέλια παλιά, ξερικά και στερημένα λίπανσης για χρόνια, έδωσαν όλο τους το ζουμί στα ελάχιστα τσαμπιά τους. Καταλαβαίνεις τώρα για τι συμπύκνωση μιλάμε.
Πλέον, τόσο ο Χρήστος σαν αμπελουργός, όσο και ο Σωτήρης σαν οινοποιός, έχουν θέσει ένα νέο σημαντικό στόχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την παραγωγή κρασιών βαθιάς παλαίωσης, με δυναμικό που ξεπερνάει τη 10ετία. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και ο πολύτιμος χυμός τους ωριμάζει για 30 μήνες σε καινούργια, γαλλικά, δρύινα βαρέλια από το δάσος Allier. Αφού μπλενταριστούν, το Deux Dieux ξεκουράζεται για λίγους μήνες στη φιάλη, πριν φτάσει στο ποτήρι σου. Υποστηρίζουν ότι το έκαναν για να έχει μια 10ετία ζωής μπροστά του και μάλλον έχουν δίκιο. Το Deux Dieux συγκλονίζει τώρα, αλλά θα γίνει εκθαμβωτικό τα επόμενα χρόνια.
Το Deux Dieux από την Οινοποιία Αϊβαλή, είναι ένα κρασί με απαράμιλλη φινέτσα και τρομακτική συμπύκνωση, που μπορεί να κοιτάζει στα μάτια μεγαθήρια του παγκόσμιου αμπελώνα.
Δοκιμή
Το Deux Dieux 2021 από την Οινοποιία Αϊβαλή έχει βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο πορφυρό χρώμα, με φωτεινές βιολετί ανταύγειες. Μύτη έντονη και καθηλωτική με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο όπως ώριμο κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο, μαρμελάδα μύρτιλο και κασσίς. Πίσω από τα φρούτα έρχονται λουλούδια και φυτικές νύξεις: λεβάντα, βιολέτα, μαντζουράνα και ευκάλυπτος. Πιπέρι πράσινο, βανίλια, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, βούτυρο, πικρή σοκολάτα, δέρμα και κέδρος συντελούν στη δημιουργία ενός πραγματικά πολύπλοκου μπουκέτου που ξεχωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες.
Στο στόμα είναι γεμάτο, με μέτριες (+) τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Ενώ οι τανίνες είναι αισθητές, είναι ζουμερές και πολύ καλοδουλεμένες, προσδίδοντας φοβερή δομή στο κρασί. Το φρούτο (κεράσι, μούρο, μύρτιλο, κασσίς), σε κάθε εκδοχή: ζουμερό, ώριμο, τραγανό, καραμελωμένο, είναι τόσο πυκνό που το κόβεις με το μαχαίρι. Πιπέρι, κανέλα, ευκάλυπτος, βανίλια, καραμέλα βουτύρου, καπνός, κέδρος, καφές και κακάο σε κάθε γουλιά.