Μπορεί ο βασιλιάς της βόρειας Ιταλίας να είναι το Nebbiolo αλλά σίγουρα το Dolcetto είναι το νούμερο ένα ανερχόμενο ποπ είδωλο! Συγκεκριμένα το Dolcetto d’Alba από το οινοποιείο του Luciano Sandrone είναι ίσως η καλύτερη έκφραση της ποικιλίας που κυκλοφορεί εκεί έξω, τα έχει όλα και συμφέρει!
Το Dolcetto για τους Ιταλούς είναι το απόλυτο pizza wine γιατί είναι ζουμερό, φρουτένιο, με ωραία οξύτητα και ταιριάζει με πικάντικα toppings όπως η spianata. Κι ενώ το Nebbiolo έχει τανίνες και οξύτητα που θέλουν χρόνια για να μαλακώσουν, το cool Dolcetto πίνεται ωραιότατα φρέσκο και δε χρειάζεται να το περιμένεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μιλάμε για φρουτοχυμό! Ο Luciano Sandrone το ξέρει καλά αυτό και το μεταχειρίζεται τρυφερά για να εκφράσει όλο τον μεγαλειώδη χαρακτήρα του.
Τα σταφύλια προέρχονται από 3 ιδιόκτητα αμπελοτόπια σε υψόμετρο 450 μέτρων. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε ανοξείδωτη δεξαμενή όπου και παραμένει για 3 περίπου μήνες. Το αποτέλεσμα έχει εντυπωσιακή πολυπλοκότητα που σε κάνει να αναρωτιέσαι, τώρα αυτό, σίγουρα δεν έχει βαρέλι;
Ναι, κι όμως αυτό το είδωλο δεν χρειάζεται πολλά για να εντυπωσιάσει, του αρκεί μόνο να βγει στη σκηνή και να καταπλήξει τα πλήθη!