Οι δύο φανταστικοί τύποι από την Ξάνθη επιστρέφουν με το Fine Mavroudi, το μεγάλο κρασί τους, αυτό που σε κάθε δοκιμή κάνει την ομάδα του Botilia να πηδάει από τις καρέκλες της. Τα αδέρφια Νικολαΐδη μοιράζουν συγκινήσεις με το νέο Fine Mavroudi, ένα κρασί που πλέον δεν γνωρίζει σύνορα, αφού έχει βρει τον δρόμο του στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και σε κάποιες από τις πλέον ενημερωμένες λίστες.
Για τη σοδειά του 2021, το Fine Mavroudi του Ανατολικού Αμπελώνα επιστρέφει με το Μαυρούδι, την ποικιλία που ο μύθος λέει πως είναι αυτή με την οποία ο Οδυσσέας μέθυσε τον Πολύφημο.
Το αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες διακρίσεις στους παγκόσμιους διαγωνισμούς να έχουν αρχίσει να συρρέουν ήδη.
Βάλε από τη μία τη σύνθεση του άγονου, αμμώδους εδάφους και το πολύ πετρώδες υπέδαφος της περιοχής Χοιρόδασος όπου βρίσκονται τα ξερικά αμπελοτόπια από τα οποία προέρχεται το Fine Mavroudi του Ανατολικού Αμπελώνα και από την άλλη την σχεδόν εμμονική πίστη τους στην βιολογική καλλιέργεια, καταλαβαίνεις ότι η στρεμματική απόδοση είναι απίστευτα χαμηλή. Τι σημαίνει αυτό; Προετοιμάσου για απογειωτική συμπύκνωση γεύσης και αρωμάτων σε ένα κρασί απόλυτα φινετσάτο.
Με την προζυμωτική κρυοεκχύλιση και τη ζύμωση να πραγματοποιούνται σε ανοιχτά δρύινα βαρέλια 225lt με χρήση μόνο γηγενών, αυτόχθονων ζυμών καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μετά από 18μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και χωρίς καμιά οινοποιητική παρέμβαση, εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα κλείνοντας μαγικά αρώματα και γεύσεις μέσα στην όμορφη φιάλη του.
Θα ρωτήσεις πότε το πίνουμε. Τώρα είναι ήδη φινετσάτο και στρογγυλό. Αν όμως έχεις χώρο στην κάβα σου, καλές συνθήκες και υπομονή, αυτό θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται όμορφα για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμη.
Περίμενε και θα δεις...