Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κρασί από την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Αυστραλίας, το Shiraz; Εμείς σίγουρα όχι. Συμπυκνωμένο ώριμο κόκκινο και μαύρο φρούτο, γλυκά μπαχαρένια αρώματα, στόμα βελούδινο και πιπεράτη ΥΠΕΡ επίγευση. Όλα αυτά, χαρακτηριστικά που στολίζουν την πριγκίπισσα της Αυστραλίας και την κάνουν αξεπέραστη!
Το d'Arenberg βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές οινοπαραγωγικές γωνιές της Νότιας Αυστραλίας, την McLaren Vale. Ο Joseph Osborn το 1912, εγκατέλειψε την μεγάλη του αγάπη για τον ιππόδρομο και την πολύ επιτυχημένη φάρμα αλόγων κούρσας και αγόρασε το κτήμα, που αργότερα θα γινόταν το εμβληματικό d'Arenberg. Σήμερα έχει περάσει στα χέρια της 4ης γενιάς, του Chester Osborn, που έχει δεσμευτεί στο να παράγει πολύ χαρακτηριστικά και εκφραστικά κρασιά. Η λειτουργία του ακολουθεί πιστοποιημένες βιολογικές και βιοδυναμικές αρχές, σύμφωνα με το Sustainable Winegrowing Australia (SWA), και ανήκουν σε μια από τις οικογένειες, που το 2009 ίδρυσαν το Australia’s First Families of Wine. Μια ομάδα των πρώτων οικογενειών που έφτιαξαν κρασί στην Αυστραλία και έχουν πλέον ιστορίες 48 ολόκληρων γενεών, που θέλουν να αφηγηθούν στον κόσμο!
Το οινοποιείο λειτουργεί με ηλιακά πάνελ και 70% λιγότερο πλαστικό, ενώ κάποιες πιέσεις σταφυλιών γίνονται ακόμα απόλυτα παραδοσιακά, σε μεγάλα ανοιχτά πατητήρια! Μοναδικός φυσικά είναι και ο επισκέψιμος χώρος του οινοποιείου, ένα μοντέρνο κτίσμα μοναδικής αρχιτεκτονικής που εναρμονίζεται πλήρως μέσα στους παραδοσιακούς αμπελώνες! Ο διάσημος Κύβος του d'Arenberg!
Για το The FootBolt, τα σταφύλια Shiraz χωρίζονται σε μικρές παρτίδες και πιέζονται ελαφρά και χωριστά. Ένα ποσοστό από αυτά πατιούνται παραδοσιακά με τα πόδια και μέχρι ένα σημείο οι ζυμώσεις γίνονται σε ανοιχτές δεξαμενές. Η ολοκλήρωση της ζύμωσης γίνεται σε νέα και χρησιμοποιημένα βαρέλια από γαλλική και αμερικάνικη δρυ, και μένουν σε επαφή με τις οινολάσπες για να σμιλευτούν οι ταννίνες και να δώσουν μια πολύ απαλή νότα καπνού. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και δίνει ένα πολύ κομψό, αλλά παράλληλα δυναμικό αποτέλεσμα!
Και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος που διάλεξε ο Osborn, να μας ενημερώσει για αυτό; Του έδωσε το όνομα του καλύτερου αλόγου κούρσας του!