Γιατί το αγαπάμε;
Αν η Sassicaia σου φαίνεται άπιαστο όνειρο, τότε το προσιτό αδερφάκι της, το Guidalberto 2016 Tenuta San Guido, ίσως είναι ό,τι κοντινότερο στο να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα! Με δομή και συμπύκνωση που θα ζήλευαν πολλά Bordeaux, σκοράρει κάθε χρόνο υψηλές βαθμολογίες (95pts James Suckling, 94pts Robert Parker, 94 pts Wine & Spirits, 93 pts Decanter και 93pts Wine Enthusiast), ενώ η χρονιά του 2016, είναι σύμφωνα με τον James Suckling και τον Parker, πιθανά η καλύτερη που έγινε ποτέ!
Τώρα για το Tenuta San Guido τι να πούμε; Ότι κάνει το πιο Iconic Supertuscan, την Sassicaia; Ότι έβαλε το Bolgheri στο χάρτη με τα DOC της Ιταλίας ή ότι έχει το δικό του DOCG; Ό,τι και να πούμε βασικά θα είναι λίγο, γιατί πολύ απλά το Tenuta San Guido έγραψε τη νεότερη οινική ιστορία της Ιταλίας, χαράζοντας το δρόμο για την κορυφή.
Ο Nicolò Incisa, ο οινοποιός του Tenuta San Guidο, είχε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα κρασί που να μπορεί κανείς να απολαύσει πιο γρήγορα από τη Sassicaia, που θέλει χρόνια στη φιάλη. Για το λόγο αυτό, επέλεξε να προσθέσει 40% Merlot στο Cabernet Sauvignon, για να μαλακώσει τις τανίνες του και να δώσει έντονο, πυκνό μαύρο φρούτο. To κρασί μετά τη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ωριμάζει σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια για 15 μηνες. Εμφιαλώνεται, παλαιώνει για αρκετούς μήνες στη φιάλη και μετά επιτέλους βγαίνει στην αγορά.
Η απαράμιλλη κομψότητα, η συμπύκνωση και η πολυπλοκότητα του Guidalberto 2016 Tenuta San Guido δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!
Δοκιμή
Το Guidalberto 2016 Tenuta San Guido έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα και εντυπωσιακά αρώματα κερασιού, δαμάσκηνου, βύσσινου, φραγκοστάφυλου, βιολέτας, ευκάλυπτου, πιπεριάς, βανίλιας, σοκολάτας, καφέ, πούρου και κέδρου.
Στο στόμα είναι πλούσιο και παράλληλα κομψό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, μέτριες αλλά βελούδινες τανίνες και δροσιστική οξύτητα. Τα κόκκινα και τα μαύρα φρούτα πρωταγωνιστούν αλλά ο έντονος μπαχαρένιος χαρακτήρας είναι αισθητός. Γήινες νότες τσαγιού και βρεγμένων φύλλων, νύξεις κακάο και αποξηραμένων λουλουδιών συμπληρώνουν το πολύπλοκο μπουκέτο.