Tο Le Sang de la Pierre από την Οινοποιία Αϊβαλή, είναι το κρασί που περιμένεις κάθε χρόνο για μήνες. Κι εμείς το ίδιο! Καταφέρνει να είναι πάντα το κρασί που προκαλεί πανικό όπου κι αν εμφανιστεί και είναι αυτό που θέλεις να πιάνει μισό ράφι στο συντηρητή σου, έτσι, για να μην ξεμείνεις. Μπορεί το 2018 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Νεμέα, αλλά όπως λέει και ο Χρήστος Αϊβαλής, "Οι μάγκες, στα δύσκολα φαίνονται". Μιλάει για το γιό του Σωτήρη. Ήδη ακούγεται πως το Le Sang de la Pierre 2018 της Οινοποιίας Αϊβαλή, είναι το καλύτερο που έχει γίνει έως τώρα!
Το μικρό αμπελοτόπι στις Τραγάνες, στην ανεξερεύνητη πλευρά της Νεμέας, δικαιώνει περίτρανα τον Χρήστο Αϊβαλή, για την εμμονή του με την καταγωγή του σταφυλιού και την έκφραση του terroir. Το έδαφος είναι γεμάτο κροκάλες. Τα φυτά έχουν σκληραγωγηθεί, τόσο από το κακοτράχαλο έδαφος όσο και από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε λίπανσης εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια. Φροντίζοντας αυτό το αμπέλι σαν να ήταν παιδί του, ο Χρήστος καταφέρνει και παίρνει ίσως το καλύτερο και πιο συμπυκνωμένο σταφύλι για το καλύτερο Αγιωργίτικο της Νεμέας.
Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει ο γιός του, Σωτήρης. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του στην Beaune της Βουργουνδίας, έφερε άλλον αέρα στο οινοποιείο. Το Le Sang de la Pierre είναι δικό του παιδί. Από την ιδανική στιγμή του τρύγου, μέχρι το όνομα και την τελευταία λεπτομέρεια στην ετικέτα, ο Σωτήρης πήρε όλες τις αποφάσεις και έκανε όλη τη δουλειά. Ήξερε ότι αν δεν τα πήγαινε καλά, θα έπρεπε να λογοδοτήσει στον πιο απαιτητικό και αφοσιωμένο οινοποιό της Νεμέας, τον πατέρα του.
Επιτρέποντας στο 5% του καρπού να σταφιδιάσει (μέθοδος που χρησιμοποιείται στη Βουργουνδία), η συμπύκνωση του καρπού φτάνει σε μεγαλειώδη επίπεδα. Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλα γαλλικά δρύινα βαρέλια 500lt για να μετριάσει την επαφή του κρασιού με το ξύλο. Εκεί παρέμεινε για 14 μήνες. Απόκτησε πολύπλοκο, εντυπωσιακό και βελούδινο χαρακτήρα και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε με μια ετικέτα πραγματικό κόσμημα. Ο πατέρας του είναι κάθε χρόνο όλο και πιο περήφανος για το γιο του αλλά και για το Αγιωργίτικο - έπος που δημιουργούν.
Το όνομά του σημαίνει Το Αίμα της Πέτρας. Προέκυψε τυχαία στο αμπέλι, από μια στάλα χυμού που έσταξε στις πέτρες και τις έβαψε με το πιο βαθύ πορφυρό χρώμα. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ταιριαστά ονόματα κρασιού που έχουμε συναντήσει.
Αν θες να μας ακούσεις, πάρε τουλάχιστον 3 φιάλες: μια για τώρα και άλλες 2 για την ερχόμενη 10ετία.