Κοιτάξτε, ο βασιλιάς είναι γυμνός! Ο βασιλιάς του Cahors, το Malbec, στο Les Escures του Fabien Jouves, είναι παντελώς απογυμνωμένος από πρόσθετα, θειώδη, βαρέλια και ότι μπορεί να μασκαρέψει το δυναμικό χαρακτήρα του. Ναι μιλάμε για ένα single-vineyard Malbec με ήπια φυσική οινοποίηση! Μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο; Φυσικά, για δες παρακάτω!
Ο Fabien Jouves είναι γέννημα θρέμμα του Cahors. To Cahors βρίσκεται λίγο έξω από το Bordeaux και είναι η πατρίδα του Malbec. H οικογένεια του Fabien είχε αμπέλια που περνούσαν από γενιά σε γενιά και τα καλλιεργούσε με μεράκι χωρίς όμως να παράγει δικό της κρασί. Όλα τα σταφύλια δίνονταν στους τοπικούς συνεταιρισμούς, έως το 2006 που όλα άλλαξαν. Ο Fabien ίδρυσε το boutique οινοποιείο Mas Del Perie στο λόφο Trespoux του Cahors και διάλεξε τα καλύτερα αμπέλια, στα καλύτερα σημεία και τα ιδανικότερα εδάφη για να εφαρμόσει βιοδυναμική καλλιέργεια και να παράξει τα δικά του επικά κρασιά. Η επιστροφή στις ρίζες και στην αγνότητα ήταν καθολική, μιας και ήθελε να κάνει φυσικά κρασιά, χωρίς πρόσθετα και λοιπές παρεμβάσεις. Δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή γνωστών οινοκριτικών όπως ο Robert Parker και κατάφερε όλο τον οινικό κόσμο να μιλάει για το νέο, πρωτοπόρο οινοποιό που κάνει Malbec όπως κανείς δεν είχε τολμήσει μέχρι σήμερα. Χωρίζει τα κρασιά του σε 2 κατηγορίες: κρασιά δίψας και κρασιά terroir. Για τα δεύτερα ακολουθεί τη φιλοσοφία των Βουργουνδών και οινοποιεί κάθε αμπελοτόπι χωριστά για να αναδείξει το ιδιαίτερο terroir αλλά και τις διαφορετικές πτυχές του Malbec. Το Les Escures προέρχεται από ένα αμπελοτόπι στα 350 μέτρα, με αμπέλια 25 ετών. Ο τρύγος γίνεται πάντα με το χέρι και επιλέγονται μόνο τα καλύτερα σταφύλια, τα οποία αργότερα εκχυλίζονται για 30 μέρες και ζυμώνουν σε τσιμεντένιες δεξαμενές με γηγενείς ζύμες. Μετά το τέλος της ζύμωσης, το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες του.
To Les Escures του Fabien Jouves δε μπορεί να γίνει καλύτερο γιατί είναι ήδη τέλειο!