Το Masseto 2017, είναι αν όχι το πιο γνωστό, σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά, πολύπλοκα, Merlot του κόσμου και μπορείς να το ανοίξεις από τώρα έως το 2045! Όσο για τις βαθμολογίες απλά να πούμε ότι η χρονιά του 2017 συγκέντρωσε 98pts από James Suckling, 97pts από Robert Parker και Decanter, 96pts από Jeb Dunnuck και 95pts από Wine Spectator! Όπως καταλαβαίενεις δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο...
Στην Τοσκάνη, σε μια ιταλική πλαγιά κοντά στο μικρό χωριό Bolgheri, το Merlot βρήκε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του σε ένα μοναδικό αμπελοτόπι. Από εκεί προέκυψε το Masseto. Η ιστορία του κρύβει μια δόση ειρωνείας, αφού κανείς δεν περίμενε ότι η γαλλική φινέτσα του Merlot θα μπορούσε να βρει τον άλλο της εαυτό στην Τοσκάνη. Οι δυνατότητες όμως φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας τρύγο αυτού του αμπελώνα το 1986, όταν είδαν το αποτέλεσμα μιας απλής του οινοποίησης. Όπως λένε, έχουν δεξαμενές, βαρέλια και ανθρώπους που αγαπούν το κρασί, αυτό είναι όλο. Το μεγαλείο του Masseto προέρχεται από τη φύση και τη φροντίδα του αμπελιού με τις λιγότερες επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν σε ένα κρασί. Το εντυπωσιακό είναι ότι το Masseto έχει περάσει, ειρωνεία, αμφισβήτηση και καταπίεση πριν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα κρασιά στον κόσμο.
Για το Masseto 2017, ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή που ακολουθείται από το 1986. Το μοναδικό αυτό αμπελοτόπι χωρίζεται σε τρία μέρη. Το Masseto Alto, το Masseto centrale, και το Masseto junior. Κάθε ένα από αυτά τρυγείται, οινοποιείται και φροντίζεται ξεχωριστά με άπειρη προσοχή. Μετά τη ζύμωση και την ωρίμανση, γίνεται το μυστικό μπλεντάρισμα που δίνει τον απίστευτα πολύπλοκο χαρακτήρα στο Masseto 2017. Κάθε χρονιά είναι κάτι διαφορετικό, μια έκπληξη, με διαφορετική εξέλιξη. Η παραμονή του σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια για 24 μήνες υπογραμμίζει λίγο περισσότερο την ανήσυχη και μη διακριτική του παρουσία στον κόσμο του κρασιού!