Γιατί το αγαπάμε;
To Mavro από το Οινοποιείο Πετρακόπουλος είναι ένα εντυπωσιακό και νόστιμο κρασί από Μαυροδάφνη και αυτό που έβαλε για τα καλά την Κεφαλονιά στο ραντάρ του Decanter και οινοκριτικών παγκόσμιας κλάσης. Η χρονιά του 2021 μόλις κυκλοφόρησε και όπως όλα δείχνουν θα κάνει πάταγο!
Η Κική Σιαμέλη είναι η οινολόγος του κτήματος και η φιλοσοφία της περιλαμβάνει τα εξής: ελάχιστες παρεμβάσεις, θειώδη κάτω από το όριο και γηγενείς ζύμες. Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει κρασιά που να αντανακλούν το μοναδικό terroir της Κεφαλονιάς και που δοκιμάζοντας τα να μπορείς να πεις «αυτό είναι Πετρακόπουλος». Ένα τέτοιο κρασί συγκλονιστικής φινέτσας και έντασης, που μπορεί να αναμετρηθεί με κρασιά έξω από τη σφαίρα της Ελλάδας, είναι και το Mavro 2020.
Για το Mavro 2021 από το Οινοποιείο Πετρακόπουλος επιλέγονται κλήματα ηλικίας άνω των 40 ετών από συγκεκριμένα αμπελοτόπια στην περιοχή της Παλικής και του Ελειού. Πολύ αυστηρή διαλογή του καρπού (το έχουμε δει με τα μάτια μας), μακρά εκχύλιση και ωρίμαση για τουλάχιστον 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έκαναν το Mavro 2020 ένα κρασί πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις, με την πικάντικη και βοτανική διάσταση της Μαυροδάφνης να πρωταγωνιστεί.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ μια εξαιρετική ξηρή Μαυροδάφνη, έφτασε η ώρα να το κάνεις. Αν δοκίμασες την προηγούμενη σοδειά, ξέρεις. Αν πάλι δεν έχεις την ποικιλία σε εκτίμηση, ακόμη καλύτερα, γιατί με το Mavro 2021 από το Οινοποιείο Πετρακόπουλος σε περιμένει μια τεράστια έκπληξη!
Δοκιμή
Έχει αδιαπέραστο, βαθύ πορφυρό χρώμα που προδιαθέτει για τη συμπύκνωση. Πυκνό μαύρο κεράσι, κασσίς και βύσσινο συμπληρώνονται από νότες μαύρου τσαγιού, κανέλας, γαρύφαλλου, δάφνης, λεβάντας και σοκολάτας. Το στόμα μαγεύει με την συμπύκνωση αλλά και τη φινέτσα του.
Η τραγανή οξύτητα ισορροπεί μοναδικά με το γεμάτο σώμα και τις μέτριες αλλά μεταξένιες τανίνες. Ζουμερό βύσσινο, μύρτιλο και κεράσι μπλέκονται με νύξεις βανίλιας, κανέλας, μαύρου πιπεριού, δάφνης, μωβ λουλουδιών και κακάου σε ένα φόντο ορυκτότητας.