To Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah είναι σίγουρα ένα κρασί που δεν το αγχώνει ο χρόνος. Μετά τη ζύμωση, μέρος του παρέμεινε για 22- 26 μήνες σε καινούρια γαλλικά και το υπόλοιπο σε αμερικάνικα βαρέλια, αποκτώντας τον χαρακτήρα και των δύο διαφορετικών τύπων δρυός. Στη συνέχεια εμφιαλώθηκε με ελαφρύ φιλτράρισμα και παρέμεινε 2 ακόμη χρόνια στη φιάλη στα κελάρια του κτήματος πριν να είναι έτοιμο για να ενθουσιάσει όποιον το δοκιμάσει απροετοίμαστος.
Η ποικιλία Syrah καλλιεργείται στον αμπελώνα του ιστορικού Μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου στην περιοχή Άμπελος της επαρχίας Καλαβρύτων με το όνομα της περιοχής να προδίδει την ιστορική σχέση της με το κρασί. Η ιστορία του ξεκινά το 1550, αλλά ανασυστάθηκε το 1999 και από νωρίς έδειξε ότι η επιλογή της περιοχής κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Και επειδή το Μέγα Σπήλαιο Syrah έκανε υπομονή τόσα χρόνια, δώσε του μια ώρα ακόμη σε καράφα. Θα του αρέσει.
Απόλαυσέ το τώρα ή δώσε του μια δεκαετία ακόμη.