Μιλώντας για κρασιά του Νέου Κόσμου, το ξέρεις πια πως είναι πολλά εκείνα τα οινοποιεία που έχουν απογειώσει την ποιότητα και έχουν αποτυπώσει δαντελωτά την ιδιαιτερότητα του Χιλιανού αμπελώνα. Είναι και μερικά όμως, που έχουν μπει στη σφαίρα της αριστείας και είναι σταθμός για την παραγωγή κρασιού της περιοχής. Σε αυτή την κατηγορία «σταθμός», ανήκει και το Purple Angel, του οινοποιείου Montes και οι 98pts του James Suckling, το επιβεβαιώνουν.
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1987, αρχικά από τους Aurelio Montes και Douglas Murray. Οι δυο τους αποτέλεσαν το φάρο των κρασιών της Χιλής, μιας και ήταν οι δημιουργοί του πρώτου premium κρασιού που εξήχθη από τη χώρα, από Cabernet Sauvignon. Στη συνέχεια με νέες φυτεύσεις έγιναν οι πρωτεργάτες καλλιέργειας νέων ποικιλιών και άνοιξαν το δρόμο και σε πολλούς άλλους παραγωγούς της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, κατανοούν απόλυτα και εκμεταλλεύονται την συγκλονιστική θέση των αμπελώνων τους, που βρίσκονται στην κοιλάδα Colchagua, μια περιοχή ανάμεσα στα όρη των Άνδεων και τον Ειρηνικό Ωκεανό, που με απλά λόγια διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και σε συνδυασμό με το έδαφος, αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο για τη δημιουργία κρασιών παγκόσμιας κλάσης.
Το Purple Angel αποτελείται από 92% Carmenère και 8% Petit Verdot που τρυγήθηκε χειρωνακτικά, όταν η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν η ιδανική. Η μεταφορά των σταφυλιών, γίνεται μέσα σε δίσκους των 10 κιλών, που εξασφαλίζει την αρτιότητα και εμποδίζει τον τραυματισμό τους κατά τη μεταφορά. Μετά από αυστηρή διαλογή, ακολουθεί διαβροχή των καλύτερων καρπών για 5-7 ημέρες, ενώ η ζύμωση με επιλεγμένες ζύμες διαρκεί 15 ημέρες. Το κρασί μένει σε επαφή με τα στέμφυλα, απορροφώντας όλα τα μοναδικά στοιχεία για να αποκτήσει επιπλέον σώμα και πολυπλοκότητα. Μετά την απομάκρυνση των στέμφυλων, το 80% του κρασιού μεταφέρεται σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και το 20% σε βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης. Εκεί παραμένει περίπου 17 μήνες και δημιουργεί μια σπάνια αρμονία μεταξύ αρωμάτων φρούτων, βανίλιας και κέδρου.
Αυτό το αριστούργημα δεν θέλεις και δεν πρέπει να σου ξεφύγει, απλά θυμήσου να το μεταγγίσεις σε μια καράφα και να κάνεις πως το ξέχασες, για περίπου μια ωρίτσα πριν το απολαύσεις.