Το Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών είναι το πρώτο κρασί που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και ζουμερά κόκκινα κρασιά, με χαρακτήρα! Ναι το ξέρουμε, γιατί και σε μας συμβαίνει το ίδιο!
Ο Αθανάσιος Ζαχαρίας ήταν αυτός που, με τις επίμονες προσπάθειές του, έσωσε την εξαιρετικά σπάνια ελληνική ποικιλία από τη φυλλοξήρα του 1955, η οποία κατάστρεψε τον ελληνικό αμπελώνα σχεδόν ολοσχερώς. Το Μούχταρο, του χρωστάει την ύπαρξή του. Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κοιλάδα των Μουσών, στους πρόποδες του όρους Ελικώνα. H τρίτη γενιά του οινοποιείου, ο Νίκος, ο Στέλιος και ο Παναγιώτης Ζαχαρίας, δεν μπορούσαν παρά να ακολουθήσουν το όραμα και τον δρόμο που χάραξε ο παππούς τους. Τα τρία αδέρφια επένδυσαν στη βιολογική καλλιέργειά της, εκμεταλλευόμενοι τις ιδανικές συνθήκες της περιοχής.
Το Μούχταρο είναι μια ποικιλία δύσκολη και δύστροπη τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση. Το υψόμετρο των 450-550μ., οι κλίσεις που βοηθούν την αποστράγγιση και οι ψυχροί άνεμοι από τον Ελικώνα που δημιουργούν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα, συντελούν σημαντικά στην τέλεια και χωρίς ασθένειες, ωρίμαση του Μούχταρου. Με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (450 kgr/στρέμμα) αποκτά μοναδική συμπύκνωση που εκφράζει την ποικιλία σε κάθε γουλιά. Σε αυτή την κλασική πλέον, μονοποικιλιακή οινοποίησή του, το Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών δικαιώνει απόλυτα όσους πίστεψαν σε αυτό και αφιερώθηκαν στην καλλιέργειά του.
Ένα είναι σίγουρο. Δύσκολα θα βρεις άλλο ελληνικό κρασί με τη βελούδινη, κερασένια αίσθηση που έχει το Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών.