Αν γνωρίζεις τον Χρήστο Αϊβαλή, ίσως τον θεωρείς ιδιόρρυθμο, εκρηκτικό, πληθωρικό, αλλά χωρίς αμφιβολία, ξέρεις την εμμονή του στην τελειότητα. Τελειότητα, που όπως λέει ο ίδιος, επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τον έλεγχο κάθε λεπτομέρειας και την επιμονή στην καταγωγή.
Σε κάθε ένα από τα ξηρικά αμπελοτόπια του κτήματος, το Αγιωργίτικο καλλιεργείται με σχεδόν εμμονική προσοχή. Οι ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (150 - 550 κιλά/στρέμμα), χαρίζουν συγκλονιστικής συμπύκνωσης καρπό, που, στη λογική της Βουργουνδίας, συλλέγεται και οινοποιείται ξεχωριστά ανά αμπελοτόπι, χωρίς προσμίξεις. Η έκφραση της ιδιαιτερότητας κάθε μικροκλίματος και η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων οινοποιητικών τεχνικών, κάνουν τα κρασιά του Οινοποιείου Αϊβαλή να κερδίζουν επάξια τη θέση τους ανάμεσα στα κορυφαία της ζώνης της Νεμέας.
Όμως, ο Χρήστος Αϊβαλής περηφανεύεται για ένα μόνο πράγμα, για το μεγαλύτερό του όπως λέει κατόρθωμα, τον γιό του Σωτήρη.
Ο Σωτήρης επέστρεψε πρόσφατα από τις οινολογικές του σπουδές στη Beaune της Βουργουνδίας και αν και μόλις 25 ετών έχει ήδη αναλάβει σημαντικό ρόλο στο οινοποιείο. Η Νεμέα του Κτήματος Αϊβαλή είναι δικό του δημιούργημα. Αποκλειστικά από το αμπελοτόπι στην περιοχή της Γερακίνας, στην ανεξερεύνητη πλευρά της Νεμέας, ωρίμασε 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και εμφιαλώθηκε χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα δίνοντας ένα μοναδικής εκφραστικής έντασης κόκκινο κρασί, που έκανε τον πατέρα του ακόμη πιο περήφανο.
Και να ξέρετε ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμη από τους δυο τους...