Το Nostos Alexandra’s από την Οινοποιία Μανουσάκη είναι ένα συναισθηματικό κρασί, καθώς συμβολίζει την επιστροφή της Αλεξάνδρας, της μικρότερης κόρης του Θεόδωρου (Ted) Μανουσάκη, στην Ελλάδα. Για πολλούς είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά του οινοποιείου και δεν έχουν άδικο! Πλέον, φέρει κι επίσημα την υπογραφή της Αλεξάνδρας, μιας και έχει επιμεληθεί την υπέροχη φιάλη του, που θυμίζει έργο τέχνης από το MoMa (Museum of Modern Art)!
Ο Ted έφυγε για την Αμερική στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Πάντα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να κάνει κάτι για να τιμήσει τον τόπο και τις παραδόσεις του. Η μεγάλη οινοποιητική παράδοση της Κρήτης, του έδωσε την ιδέα να φτιάξει το δικό του οινοποιείο και έτσι το 1993 φύτεψε τα πρώτα αμπέλια. Αυτό ήταν αρκετό για «φυτέψει» το σπόρο του νόστου της επιστροφής και στην κόρη του Αλεξάνδρα, η οποία γύρισε στην Κρήτη, αφήνοντας τη Νέα Υόρκη, κάποια χρόνια μετά. Η Αλεξάνδρα και ο σύζυγος της ο Afsin, βρίσκονται στο τιμόνι του οινοποιείου τα τελευταία χρόνια, τιμώντας το όραμα του πατέρα της.
Στο ξεκίνημα του οινοποιείου, το 1993, επιστρατεύτηκε μια διεθνούς κύρους επιστημονική ομάδα για την επιλογή των ποικιλιών που θα καλλιεργούσαν στις πλαγιές, γύρω από το Βατόλακκο Χανίων. Το Grenache της κοιλάδας του Ροδανού ήταν μια από τις βασικές. Το Syrah και το Mourvedre ήρθαν λίγο αργότερα (όπως και η Αλεξάνδρα). Το χαρμάνι του Nostos Alexandra’s αποτελείται από 40% Syrah, 40% Mourvedre και 20% Grenache Rouge. Τα σταφύλια προέρχονται από 2 διαφορετικά αμπελοτόπια, ένα σε υψόμετρο 380μ. και ένα σε υψόμετρο 600μ. Το Syrah οινοποιείται σε δρύινες δεξαμενές, ενώ τα άλλα δυο σε ανοξείδωτες. Μετά τη ζύμωση το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά (75%) αλλά και αμερικάνικα βαρέλια (25%), για περίπου 10 μήνες.