Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Τοσκάνη. Οι ανοιξιάτικες βροχές μείωσαν σημαντικά μεν την παραγωγή, αλλά όπως φαινόταν πριν τον τρύγο και όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων, ήταν μια μεγάλη χρονιά για την περιοχή. Ιδιαίτερα ευνοημένο το Sangiovese, η εμβληματική ποικιλία που ωριμάζει αργότερα από τις άλλες της ζώνης, λόγω της καθυστερημένης αλλά υγιούς ωρίμανσης, απέκτησε μοναδική πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και στιβαρή τανική δομή, διατηρώντας παράλληλα τη γεμάτη ζωντάνια οξύτητά της.
Ο αγαπημένος μας Έλληνας παραγωγός εκτός Ελλάδας, ο πληθωρικός Σταύρος Τσούκας, γνωστός και ως «il Greco», επέστρεψε και μας ξεσήκωσε με ένα ολοκαίνουριο Μεγάλο Κόκκινο! Όχι, δεν κάνει το παγώνι! Το παγώνι είναι στην Ιταλία (και σχεδόν παντού στον κόσμο) σύμβολο περηφάνειας και ομορφιάς. Και αν τον ακούσεις να μιλάει για αυτό, σίγουρα θα καταλάβεις ότι το Pavone 2013 του κτήματος Άγιος Γαβριήλ Αρχάγγελος του Σταύρου Τσούκα είναι το κρασί για το οποίο είναι πραγματικά περήφανος.
Σημαδιακή και πρώτη του χρονιά αυτή του 2013! Υπέροχος τρύγος, εξαιρετικός καρπός και άνθρωποι με όρεξη για πειραματισμό και δημιουργία που βρέθηκαν για καλή μας τύχη στο ίδιο μέρος: στο Cinigiano της περιοχής Montecucco στην Τοσκάνη, στο μικρό boutique οινοποιείο του. Η βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια επέτρεψε στο αμπέλι να εκφράσει την δυναμική ποικιλία απερίσπαστα. Η ζύμωση έγινε αυθόρμητα με γηγενείς ζύμες, χωρίς χρήση αυτών του εμπορίου. Παρέμεινε 2 χρόνια σε καινούρια βαρέλια γαλλικής δρυός, της οικογένειας Mittelberger από το Νότιο Τιρόλο, με τον ίδιο τον βαρελοποιό να παρακολουθεί τακτικά την πορεία του κρασιού. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο ενώ η ποσότητα θειώδους που χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διαδικασία ήταν ελάχιστη, κατατάσσοντάς το στα φυσικής οινοποίησης κρασιά.
Με το φρούτο να προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις στον ουρανίσκο και την πολυπλοκότητα να χτυπάει ταβάνι, το μεσαίο αδερφάκι του Cuccuvaia και του Kokoras, το Pavone (Παγώνι) 2013 είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρασιά Ελλήνων παραγωγών στο εξωτερικό και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουμε δοκιμάσει.
Ευχαριστούμε Σταύρο...