Άναψε τα κάρβουνα, βγάλε το rib eye, ήρθε αυτό που περίμενες, το Refosco των Οίνων Αδαμ. Και είναι καλύτερο από ποτέ: συμπύκνωση που την κόβεις με το μαχαίρι και εντυπωσιακή πολυπλοκότητα!
Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έχουν τολμήσει να καταπιαστούν με την καλλιέργεια και την οινοποίηση της Ιταλικής, με καταγωγή από το Friuli ποικιλίας. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν δοκιμάσει τις ικανότητές τους σε μια μονοποικιλιακή εκδοχή της. Ο Δημήτρης Μαστοργιάννης και ο Νίκος Αστεριάδης, αγαπούν το Refosco και ακόμη περισσότερο αγαπούν αυτό που κάνουν.
Τα αμπέλια τους βρίσκονται στις πλαγιές του Χορτιάτη, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο χωριό Αδάμ. Εκεί, η δροσερή αύρα του βουνού σε συνδυασμό με τις δύο γειτονικές λίμνες της Κορώνειας και της Βόλβης, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την τέλεια ωρίμαση του Refosco. Προσεκτική βιολογική καλλιέργεια, πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 500 κιλά/στρέμμα, συγκομιδή του καρπού με το χέρι και πολύ αυστηρή διαλογή, μόνο των καλύτερων σταφυλιών, για το Refosco, τη ναυαρχίδα του οινοποιείου τους! Ο πολύτιμος χυμός παρέμεινε σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 lt για 14 μήνες ώστε να μαλακώσει και να υπογραμμιστεί ο πικάντικος χαρακτήρας του. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο όπως κάθε ρωμαλέο κόκκινο κρασί που προορίζεται για μακρά παλαίωση. Αν αντέχεις, μπορείς να περιμένεις 8-10 ακόμη χρόνια. Θα γίνεται όλο και καλύτερο... Αν όχι, απόλαυσέ το τώρα συνοδεία εκλεκτών κρεατικών!
Το Refosco των Οίνων Αδάμ είναι μάλλον η κορυφαία εκδοχή της ιταλικής ποικιλίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και σίγουρα η δική μας αγαπημένη!