Ζουμερό κόκκινο φρούτο, νεανική φρεσκάδα, δροσιστική οξύτητα, αρώματα φράουλας, κόκκινου κερασιού και μούρων, βελούδινες τανίνες, κομψό φινίρισμα και απολαυστική επίγευση. Αν οι παραπάνω λέξεις σου δημιούργησαν ένα μικρό χτυποκάρδι, να ξέρεις πως μόλις σου περιγράψαμε το Rosso Di Montepulciano DOC - Poliziano, που έφτασε στα χέρια μας και στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερο. Το επιβεβαιώνουν τα 91pts και 90pts που πήρε από James Suckling και Wine Spectator αντίστοιχα!
Το κτήμα Poliziano βρίσκεται στο χωριό Montepulciano, της Τοσκάνης και ιδρύθηκε το 1961. Πήρε το όνομά του από τον ποιητή της Αναγέννησης Ange Politien (που γεννήθηκε εκεί) και σήμερα διευθύνεται από τον Federico Carletti και τον οινολόγο Carlo Ferrini. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα κτήματα της Τοσκάνης και οι πρότυποι οίνοι του, Vino Nobile, που παράγονται από Sangiovese και πολύ συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας και επιλογής σταφυλιών, ήταν από τους λόγους που η Τοσκάνη πήρε και διατήρησε, μια περίοπτη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Το Rosso Di Montepulciano DOC, δημιουργήθηκε το 1989 και είναι στην ουσία η πιο απλή εκδοχή των παραπάνω, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς, ενώ προορίζεται για καθημερινή κατανάλωση και λιγότερη παλαίωση, διατηρώντας όμως την ίδια υποδειγματική ποιότητα! Μάλιστα, ο Carletti, έχει πλέον διαχωρίσει ποιοι είναι οι αμπελώνες με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, για να παραχθεί ένα τόσο νεανικό, φρουτώδες και πλούσιο, αλλά ταυτόχρονα στρογγυλό, κόκκινο κρασί. Αυτό τελικά τον οδήγησε στην παραγωγή μια μοντέρνας εκδοχής Sangiovese, που πλέον θεωρείται από τα καλύτερα του κτήματος!
80% Sangiovese και 20% Merlot, ζυμώνουν χωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για περίπου 10 ημέρες και σε θερμοκρασία 30 βαθμών και μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση το 20-40% του κρασιού ωριμάζει για περίπου 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και στην συνέχεια εμφιαλώνεται.
Ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, σε μια ακόμα πιο καταπληκτική τιμή!