Το Tentenublo Rioja Tinto είναι η απόλυτη έκφραση του ιδιαίτερου terrior της Rioja Alavesa, μέσα από ένα χαρμάνι ερυθρών και λευκών ποικιλιών σταφυλιών. Υπεύθυνος για αυτό είναι, ο «ηγέτης της νέας επανάστασης της Rioja» (Wine Advocate) και «ο Νέος Οινοποιός της χρονιάς 2015» (Tim Atkin-Master of Wine), ο οινοποιός Roberto Oliván.
Ο Roberto Oliván, ανήκει στην 4η γενιά οινοποιών μιας οικογένειας αμπελουργών που καλλιεργούν σταφύλια στη Rioja, εδώ και τουλάχιστον 30 έτη. Το 2011, δημιούργησε τα Tentenublo Wines, σε στυλ που δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιο υπάρχον. Ανέδειξε την περιοχή της DOCa Rioja, διατηρώντας την παραδοσιακή ποιότητα, αλλά με έναν αέρα φρεσκάδας, κομψότητας και λιγότερης χρήσης βαρελιού!
Το οινοποιείο, καλλιεργεί τις ποικιλίες Tempranillo, Garnacha, Viura και Malvasía, σε 100 στρέμματα οικογενειακών αμπελώνων, μοιρασμένα σε 30 μικρά αγροτεμάχια στο χωριό Viñaspre, βόρεια της Ισπανίας. Οι πλαγιές της οροσειράς Sierra de Cantabria, είναι πολύ απότομες και ο τρύγος γίνεται μόνο χειρονακτικά. Το υψόμετρο φτάνει τα 700 μέτρα και η κλιματική διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου, σε συνδυασμό με το σπάνιο ασβεστολιθικό έδαφος της Rioja Alavesa, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του κρασιού. Η παράδοση θέλει να κρούουν καμπάνες για να διώξουν τις χαλαζοθύελλες που κατέστρεφαν τα σταφύλια. Από εκεί προκύπτει το όνομα Tentenublo και η ετικέτα με την καμπάνα να κυνηγά το σύννεφο!
Ο Roberto Oliván οινοποιεί τα κόκκινα κρασιά, πάντα με ένα μικρό ποσοστό λευκών σταφυλιών, για να δημιουργηθεί μια γευστική έκρηξη! Για το Tentenublo Rioja Tinto 2020, τα σταφύλια προέρχονται από βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες ηλικίας 20 έως 100 ετών και η μεταφορά τους γίνεται σε πολύ σε μικρά καφάσια, για να μη τραυματιστούν! Το χαρμάνι περιλαμβάνει 60% Tempranillo, 30% Garnacha, και 10% Viura και το κρασί ζυμώνει με φυσικές ζύμες σε ανοιχτές ανοξείδωτες δεξαμενές. Μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση σε γαλλικά και ουγγρικά δρύινα βαρέλια για 9 μήνες. Τα κόκκινα κεράσια ενισχύονται από τα αρώματα βουτύρου και το αποτέλεσμα είναι απλά ακαταμάχητο!
Αυτή η Rioja έχει ορυκτική δύναμη, αλλά και φρέσκο ζουμερό φρούτο και η κατάλληλη περίοδος για να την απολαύσεις είναι τώρα ή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!