Το Terre di San Leonardo - Tenuta di San Leonardo είναι ένα μπορντολέζικο χαρμάνι από τα τιμημένα χώματα του Trentino-Alto Adige! Tο San Leonardo είναι ένα από τα 2 πιο σημαντικά οινοποιεία της περιοχής και οι ιδιοκτήτες του από τους λίγους που έχουν αντιληφθεί τις εκπληκτικές δυνατότητές της. Άσε που το Terre di San Leonardo θέτει σε τελείως άλλη βάση τη σχέση ποιότητας - τιμής!
To Tenuta di San Leonardo, ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της περιοχής του Trentino-Alto Adige, ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Κι αν δεν ξέρεις τι είναι το Trentino-Alto Adige, κράτα ότι βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και έχει τεράστια ιστορία στο κρασί. Αν δεν το γνώριζες μέχρι σήμερα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το ανακαλύψεις.
Η οικογένεια Gonzaga βρίσκεται στο τιμόνι του οινοποιείου από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, το 1724. Ο Carlo Guerrieri Gonzaga άφησε το στίγμα του στα κρασιά του οινοποιείου, επιλέγοντας να υιοθετήσει ένα πιο εκλεπτισμένο στυλ (αυτό που εκείνος προτιμούσε δηλαδή). Την περίοδο που όλοι ήθελαν να κάνουν πλούσια, έντονα, βαρελάτα κρασιά γιατί ήταν η τάση, ο «ξεροκέφαλος» Carlo Guerrieri Gonzaga επέμενε να διατηρήσει το στυλ και την κομψότητα των κρασιών του. Αυτό αποδείχτηκε η πιο σοφή απόφαση μιας και, όχι μόνο χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τα κρασιά του οινοποιείου αλλά είναι και αυτό που τα έχει κάνει περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Η άλλη σημαντική απόφαση που καθόρισε το στυλ τους είναι η φύτευση του Carmenere, το 1800.
Το Terre di San Leonardo είναι ένα χαρμάνι από Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (40%) και Carmenere (10%). Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε τσιμεντένια δεξαμενή και στη συνέχεια το 80% παλαιώνει για 18 μήνες σε μεγάλα γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ το υπόλοιπο 20% σε barriques για περίπου 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και φρουτώδες, με μια απίθανη κομψότητα κλασικού.
Είναι από αυτά που τα απολαμβάνεις τώρα δίπλα σε ζουμερά φιλέτα και οραματίζεσαι το επόμενο ταξίδι σου στην Iταλία!