Ο Valos από το ιστορικό Κτήμα Κατσαρού είναι ένα ερυθρό κρασί από Ξινόμαυρο που μας εξέπληξε το ίδιο με όσα έχουμε δοκιμάσει απο το οινοποιείο του Ολύμπου. Η δομή και η ισορροπία του είναι υποδειγματικά, ενώ προβλέπεται να είναι από τα Ξινόμαυρα που θα καταναλώνονται χειμώνα-καλοκαίρι!
Ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μαγεύτηκε από τη θέα του χωριού Κρανιά, σε υψόμετρο 810 μέτρων κι έτσι αποφάσισε να κάνει εκεί το δικό του οινοποιείο. Με τη βοήθεια της συζύγου του, Στέλλας, αποφάσισε να καλλιεργήσει τις διεθνείς ποικιλίες που θεώρησε πως ταίριαζαν καλύτερα στο κλίμα της περιοχής. Επένδυσε αρχικά στις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και το Chardonnay με θεαματικά αποτελέσματα, που έδωσαν κρασιά με συνεχείς διακρίσεις και φανατικό κοινό, με αποτέλεσμα να γίνονται ανάρπαστα!
Φυσικά η ποικιλία Ξινόμαυρο δεν θα μπορούσε να τους περάσει απαρατήρητη. Λίγο οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, λίγο ο δύστροπος χαρακτήρας της ποικιλίας, έγινε ο στόχος του οινοποιείου για να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό ερυθρό κρασί στην πρώτη κιόλας προσπάθεια οινοποίησης της σε ένα αποτέλεσμα που προβλέπεται να γίνει ανάρπαστο. Η ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές που διατήρησαν τα αρώματα και τη φρεσκάδα, ενώ η 10μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια έδωσε επιπλέον ένταση και δομή.
Ο Valos από το Κτήμα Κατσαρού είναι ένα πολύ απολαυστικό Ξινόμαυρο στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της ποικιλίας!