To Ξινόμαυρο Βρανά Πέτρα από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου, είναι ένα ελληνικό, κόκκινο κρασί Grand Cru, παγκόσμιας κλάσης, από τη Νάουσα και με την υπογραφή του maître του είδους, του Απόστολου Θυμιόπουλου. Σε συμβουλεύουμε όσο διαβάζεις αυτές τις γραμμές να βάλεις 1-2 φιάλες στο καλάθι σου, γιατί αναμένεται να εξαντληθούν άμεσα!
Μετά την εκκωφαντική επιτυχία που είχε το Αυτόριζο, ο Θυμιόπουλος είπε να ανεβάσει τον πήχη λίγο πιο ψηλά και να προκαλέσει για ακόμα μια φορά φρενίτιδα στο οινόφιλο κοινό. Το Ξινόμαυρο Βρανά Πέτρα είναι από ένα αμπελοτόπι, σε υψόμετρο 200 μέτρων, με αμπέλια ηλικίας 23 ετών, λίγο έξω από το Τρίλοφο. Ο αμφιθεατρικός προσανατολισμός βοηθάει τα σταφύλια να ωριμάσουν τέλεια, εξασφαλίζοντας τους γενναίες δόσεις ζεστασιάς και ήλιου, ενώ παράλληλα τα δροσερά αεράκια από το Βέρμιο βοηθούν στην διατήρηση της υψηλής οξύτητας των σταφυλιών.
Τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι την κατάλληλη στιγμή, διατηρώντας κάποια τσαμπιά ολόκληρα για την οινοποίηση που θα ακολουθήσει. Κατά τα πρότυπα της Βουργουνδίας, ο Θυμιόπουλος επιλέγει να χρησιμοποιήσει 50% σπασμένες ρόγες και 50% ολόκληρα τσαμπιά σταφυλιού (whole cluster). Αυτό, συντελεί στην κομψότητα, τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητα του τελικού κρασιού. Η μακρά εκχύλιση (30 ημέρες) δίνει χρώμα, τανίνες, αρώματα και σφιχτή δομή. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά βαρέλια (500 λίτρων) δεύτερης χρήσης. Το αποτέλεσμα καθηλώνει και αν καταφέρεις να κρατηθείς, θα γίνει ακόμα καλύτερο σε 10 χρόνια.
To Ξινόμαυρο Βρανά Πέτρα από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου είναι το κρασί της χρονιάς!
Αν θες να δεις πόσο όμορφα εξελίσσεται αυτό το μοναδικό κρασί στο χρόνο, τότε θα χρειαστείς περισσότερες, από μια, φιάλες!