Το Tentenublo Xérico είναι ο φόρος τιμής του Roberto Oliván, στις 4 γενιές καλλιεργητών Teodoro, Félix, Ignacio και Roberto που έχουν φροντίσει τη γη του Tentenublo. Στην ετικέτα φιγουράρουν κάθε χρονιά τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ την εμφιάλωση του 2019 κοσμεί ο γιος του!
Ο Roberto Oliván, είναι το μεγαλύτερο ίσως αστέρι της Rioja, σίγουρα ο πιο συναρπαστικός παραγωγός της περιοχής και έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος νέος παραγωγός της χρονιάς στην Ισπανία! Ανήκει στην τέταρτη γενιά οινοποιών μιας οικογένειας αμπελουργών που καλλιεργούν σταφύλια στη Rioja εδώ και τουλάχιστον 30 έτη. Το όραμά του ήταν να αναδείξει την παραδοσιακή ποιότητα του terroir της DOCa Rioja, με έναν μοντέρνο αέρα φρεσκάδας και ελάχιστη χρήση βαρελιού. Μπήκε δυναμικά στην αγορά το 2011, με την αναγέννηση του οικογενειακού οινοποιείου Tentenublo Wines, στην περιοχή Vinaspre. Εκεί καλλιεργεί τις ποικιλίες Tempranillo, Garnacha, Viura και Malvasía, σε 100 στρέμματα οικογενειακών αμπελώνων, μοιρασμένα σε 30 μικρά αγροτεμάχια στο χωριό Viñaspre, βόρεια της Ισπανίας. Στους απόκρημνους πρόποδες της οροσειράς Sierra de Cantabria, το υψόμετρο φτάνει τα 700 μέτρα και η κλιματική διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου, δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες. Το όνομα Tentenublo, είναι η παραδοσιακή λέξη για το κουδούνισμα των καμπανών που χρησιμοποιούσαν για να διώξουν μακριά τις χαλαζοπτώσεις, κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών.
Το Tentenublo Xérico παράγεται από σταφύλια διαφορετικών αγροτεμαχίων, ηλικίας 15 έως 50 ετών, σε ύψος 550-700 μέτρα. Είναι βιολογικής καλλιέργειας και το χαρμάνι αποτελείται από 85% Tempranillo και 15% Viura. Ο Roberto Oliván, προσθέτει πάντα στα κόκκινα κρασιά, ένα ποσοστό λευκής ποικιλίας για να απογειώσει τα αρώματα και τον ουρανίσκο! Τα αμπέλια έχουν έδαφος ασβεστολιθικό, αλλά o συνδυασμός πολύ ξηρού καλοκαιριού και πολύ δροσερού χειμώνα, εισάγει την έννοια της ξερικής υγρασίας, ή αλλιώς Xeric Torriortent, δηλαδή Xérico!
Δώσε βάση εδώ τώρα… Τα σταφύλια (20% ολόκληρα τσαμπιά) είναι πατημένα παραδοσιακά με τα πόδια και η ζύμωση για κάθε αγροτεμάχιο γίνεται με φυσικές ζύμες ξεχωριστά, ώστε να αποτυπωθεί πολύ συγκεκριμένα το κάθε terroir. Γίνεται χρήση τσιμεντένιων και ανοξείδωτων δεξαμενών διαφορετικού μεγέθους, ενώ μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση ακολουθεί παλαίωση για 7 μήνες. Στο τέλος αναμιγνύονται όλα μαζί σε μια μεγάλη τσιμεντένια δεξαμενή, όπου μένουν εκεί για 2 μήνες πριν την εμφιάλωση.
Το αποτέλεσμα; Έκρηξη αρωμάτων από άνθη βιολέτας, βατόμουρο και ώριμων κατακόκκινων κερασιών. Το κρασί αυτό έχει τη φρεσκάδα του νεανικού αλλά σου δίνει και τη θαλπωρή του οικείου, του ρουστίκ και παραδοσιακού! Η πολυπλοκότητά του θα σου δημιουργήσει εμμονή!
Θέλεις σίγουρα να το πιείς με τη μοσχαρίσια μπριζόλα, την ποικιλία λουκάνικων και το συκώτι στο τηγάνι, γι'αυτό πρόλαβέ το τώρα, γιατί θα εξαφανιστεί πάλι σύντομα!