Τα κρασιά της Σαντορίνης είναι γνωστά για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, απόρροια του ακόμα πιο ιδιαίτερου terroir της, αλλά το Αηδάνι του Οινοποιείου Χατζηδάκη, που εμνεύστηκε ο αείμνηστος, χαρισματικός δημιουργός του, είναι πασίγνωστο για τη μοναδικότητα του!
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Μια οινική ιδιοφυία με αστείρευτο ταλέντο, ένας άνθρωπος με όραμα που άλλαξε τη λογική της σημαντικότερης οινικής ζώνης της Ελλάδας, βάζοντας την με τον ηχηρότερο τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη.
To Αηδάνι από την άλλη είναι μια από τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης. Λιγότερο γνωστή από το Ασύρτικο, σε μια από τις ελάχιστες μονοποικιλιακές οινοποιήσεις της, εντυπωσιάζει με κρασιά όπως αυτό. Το Αηδάνι του Οινοποιείου Χατζηδάκη προέρχεται από τον παλιότερο αμπελώνα του κτήματος, ο οποίος καλλιεργείται βιολογικά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μετά τη ζύμωση, παραμένει στη δεξαμενή για 6 μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώνεται χωρίς φιλτράρισμα στη φιάλη με την παιδική ετικέτα, σχέδιο των παιδιών του Χαρίδημου όταν ήταν μικρά. Πλέον η Στέλλα και τα αδέρφια της έχουν πάρει τα ηνία και συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησε ο πατέρας τους.
Το Αηδάνι του Οινοποιείου Χατζηδάκη εκτός από πεντανόστιμο και πολύπλοκο, είναι και σχεδόν συλλεκτικό!