Το Antara από το οινοποιείο Βαπτιστής, μας δείχνει την ποικιλομορφία του τηνιακού αμπελώνα και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, όταν φυτευτεί με τις κατάλληλες ποικιλίες και καλλιεργηθεί με επιμονή και μοναδικό στόχο τα ξεχωριστά κρασιά. Το Ασύρτικο είναι λίγα ναυτικά μίλια μακριά από τον παραδοσιακό τόπο του, αλλά στην Τήνο δείχνει ένα άλλο πρόσωπο εξίσου εκρηκτικό που μας εξέπληξε και εγγυόμαστε πως θα σου αρέσει πολύ!
Ο Γιάννης Μωραΐτης με καταγωγή από την Τήνο, το 2013, αποφάσισε να αναβιώσει τους οικογενειακούς αμπελώνες στο ορεινό χωριό Στενή και να αναδείξει τις ελληνικές ποικιλίες που προσαρμόζονται άψογα στο ξεχωριστό terroir των Κυκλάδων. Η πολυετής προσπάθεια οδήγησε το 2016, στον πρώτο τρύγο των 30 στρεμμάτων αμπελώνων και στην πρώτη εμφιάλωση του δικού του κρασιού. Μία από αυτές δεν θα μπορούσε να μην είναι το Ασύρτικο, η ποικιλία χαμαιλέοντας που συνεργάζεται άψογα με το έδαφος και το κλίμα της Τήνου και δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Το Antara προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα σε υψόμετρο 430 μέτρων και το αμμοπυλώδες έδαφός του, έχει αφήσει ξεκάθαρο το αποτύπωμά του. Το κρασί ζύμωσε για 21 ημέρες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να διατηρήσει τα φίνα αρωματικά χαρακτηριστικά της θαλασσινής αύρας και στη συνέχεια παρέμεινε για 6 μήνες σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες, όπου απέκτησε πολυπλοκότητα μου διακρίνεται περισσότερο στο στόμα.
Έχει την οξύτητα που περιμένεις από ένα Ασύρτικο και τα φίνα λεμονάτα αρώματα, αλλά αυτό που θα σε ενθουσιάσει είναι ότι με μια και μόνο γουλιά μεταφέρεσαι αυτόματα δίπλα στο κυματάκι απολαμβάνοντας τους θαλασσινούς μεζέδες και την ταραμοσαλάτα, ένα φθινοπωρινό μεσημέρι με ήλιο και αεράκι!
Μπορείς να το πιείς τώρα, αλλά θα είναι εξίσου εξαιρετικό σε 4-5 χρόνια από τώρα!