Για τη μισή Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης. Για την άλλη μισή είναι το λευκό κρασί που μοιάζει περισσότερο από οποιοδήποτε στα Γαλλικά Chablis.
Για εμάς το Ασύρτικο Sur Lies της Οινοποιίας Βρυνιώτη είναι ίσως το μόνο που κοιτάζει στα μάτια κάποια από τα καλύτερα Ασύρτικα του ηφαιστειογενούς νησιού, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ποικιλίας σε διαφορετικά εδάφη. Βέβαια, η Αιδηψός, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο terroir έχει. Αμμοαργιλώδες έδαφος με ασβεστολιθικό συμπαγές υπέδαφος (σε βάθος 1 μέτρου), γεμάτο απολιθώματα. Αν στην εξίσωση προσθέσεις την ζύμωση του 40% της παραγωγής με γηγενείς ζύμες και την παραμονή για 6 μήνες στις οινολάσπες με τακτικό battonage με το χέρι, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.
Τον Κώστα Βρυνιώτη, μάλλον τον ξέρεις ήδη. Σταθερά και αθόρυβα χτίζει βήμα – βήμα το όνομά του στον κόσμο του κρασιού. Ήσυχος, χαμηλών τόνων, προτιμάει να αφήνει τα κρασιά του να μιλάνε για εκείνον. Μαζί με τον οινολόγο Γρηγόρη Σκοπελίτη ρισκάρουν, επενδύουν σε ποικιλίες και ξεχωριστές οινοποιητικές μεθόδους και κερδίζουν το στοίχημα.
Αν αποφασίσεις να το απολαύσεις τώρα, το Ασύρτικο Sur Lies της Οινοποιίας Βρυνιώτη θα σε εκπλήξει. Αν κρατηθείς και το αφήσεις σε μια γωνιά για 3-5 χρόνια, απλά θα σε μαγέψει.
Η απόφαση είναι δική σου.