Το οινοποιείο Catena Zapata έχει σαρώσει ανά καιρούς τα βραβεία από το Decanter, το Wine Spectator και το Wine Enthusiast για την ποιότητα και το στυλ του. Το Chardonnay Alta - Catena Zapata ανήκει στην «πιο δημοφιλή μάρκα κρασιού στον κόσμο», όπως ανακηρύχθηκε το 2020 από την Drinks International και η χρονιά του 2021 απέσπασε 94pts από Vinous και 92pts από Wine Advocate! Επίσης κατέκτησε το βραβείο πρώτης θέσης για τα καλύτερα αμπελοτόπια του κόσμου!
Το οινοποιείο Catena Zapata ιδρύθηκε το 1902 από τον Nicola Catena και ξεχώρισε για τον τρόπο που κατάφερε να αναδείξει τα εξαιρετικά terroir της Αργεντινής πολύ μεγάλων υψομέτρων, στους πρόποδες των Άνδεων στη Mendoza. Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε το διάσημο Αργεντίνικο Malbec, αλλά σύντομα ανακάλυψε τις εξαιρετικές επιδόσεις και άλλων ποικιλιών, όπως του Chardonnay. Σήμερα το οινοποιείο διοικεί η τέταρτη γενιά της οικογένειας και μέσω της φιλοσοφίας των «High Altitude Vineyards», έγινε τεράστιο όνομα της Αργεντίνικης αμπελουργίας και από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αμπελώνων της περιοχής.
Στη σειρά Catena Alta, τα σταφύλια προέρχονται από τους πιο ψηλούς αμπελώνες του οινοποιείου, σε υψόμετρο σχεδόν 1500 μέτρων. Αυτό είναι τόσο σπάνιο που έπρεπε πραγματικά να αναφέρεται επάνω στο κρασί και έτσι πήρε το όνομα «Alta» που στα Ισπανικά σημαίνει ψηλά! Οι διάσημοι αμπελώνες Adrianna και Domingo, θεωρούνται οι Grand Cru της Ν. Αμερικής γιατί συνδυάζουν στοιχεία που δεν υπάρχουν αλλού στη Mendoza. Ασβεστώδη εδάφη και δροσερό κλίμα. Είναι «ο κήπος της Εδέμ» για το Chardonnay, που εκεί δίνει τον πιο αριστοκρατικό φρουτένιο και ορυκτό χαρακτήρα του!
Τα τσαμπιά πιέζονται ολόκληρα και το κρασί ζυμώνει με φυσικές άγριες ζύμες υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες, σε βαρέλια από γαλλική δρυ των 500 λίτρων. Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (1ης, 2ης και 3ης χρήσης) για 14 ολόκληρους μήνες. Το 70% του κρασιού περνάει μηλογαλακτική ζύμωση, που σημαίνει απλά, τρομερή βουτυρένια αίσθηση και ταυτόχρονα φρουτένια αρώματα που αναρωτιέσαι αν θέλεις τελικά να το πιείς ή να το φας!
Οι ειδικοί του οινοποιείου λένε πως η καλύτερη περίοδος να πιείς ένα Catena Alta είναι 3 χρόνια μετά τον τρύγο (δηλαδή τώρα!) και μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες. Και εμείς έχουμε σκοπό να τους ακούσουμε!