Έχεις δίκιο αν σκέφτηκες πως έχεις δοκιμάσει Chardonnay από όλα τα μέρη του κόσμου. Και γιατί να δοκιμάσεις και αυτό; Γιατί εδώ σου έχουμε κάτι νέο, διαφορετικό και επίσης όχι τυχαίο. Το Chardonnay Cru Selection προέρχεται από έναν κορυφαίο παραγωγό της Σλοβενίας και μόλις έφτασε στα χέρια μας, για να αποκαλύψει πτυχές της ποικιλίας που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.
Ο Marjan Simcic είναι από τις μεγάλες φίρμες ανάμεσα στους παραγωγούς της Σλοβενίας και ανήκει στην πέμπτη γενιά οινοποιών, αφού η οικογένειά του έχει χαράξει τεράστια ιστορία στην καλλιέργεια αμπελώνων, από το 1860. Τα αμπέλια τους βρίσκονται μοιρασμένα μεταξύ των αμπελουργικών ζωνών Brda της Σλοβενίας και Collio της Ιταλίας. Η θέση και των δυο είναι πολύ πλεονεκτική, αφού είναι ανάμεσα στις Άλπεις και τη Μεσόγειο. Το έδαφος εκεί έχει τεράστια ποικιλομορφία με αποτέλεσμα να δίνει 3 διαφορετικές κατηγορίες κρασιών, ανάλογα με τη σύστασή του, στο σημείο που μεγαλώνουν τα σταφύλια, ενώ η ηλικία των αμπελώνων σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μοναδικότητα, αφού ξεπερνά τα 55 έτη.
Το Chardonnay Cru Selection Marjan Simcic προέρχεται αμπελοτόπια με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εδάφη, τα λεγόμενα Opoka, που είναι ένας συνδυασμός γρανίτη, άμμου και άργιλου και δίνουν πολύ υψηλής ποιότητας καρπό, με αποτέλεσμα την κατάταξή τους ως Grand Cru. Τα αμπέλια του Chardonnay είναι ηλικίας 21-56 ετών και τα σταφύλια μετά τον χειρωνακτικό τρύγο και την αυστηρή διαλογή τους, τοποθετούνται σε κωνικά δρύινα βαρέλια (των 3000 λίτρων), όπου ζυμώνουν με τα στέμφυλα για 2 ημέρες. Μετά την απομάκρυνση των στέμφυλων, το κρασί παραμένει για 18 επιπλέον μήνες, σε επαφή με τις οινολάσπες, σε λίγο μικρότερα βαρέλια (των 2500 λίτρων). Η πολυπλοκότητα ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όταν μετά την εμφιάλωση μένει στη φιάλη για 2 μήνες το λιγότερο, μέχρι να βγει στην αγορά.
Όλα τα παραπάνω θα είναι απλά περιττά μόλις το δοκιμάσεις και καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ο χρόνος το έχει ήδη στρογγυλέψει και έχει υποσχεθεί πως θα του φερθεί ανάλογα και μέσα στα επόμενα 10-12 χρόνια!