Το θυμόμαστε πολύ καλά πόσο πολύ σου άρεσε η Ελιά Βιδιανό του Νίκου Καραβιτάκη. Τώρα θα σου δημιουργήσουμε μια τόση δα σύγχυση, γιατί όταν δοκιμάσεις το Ελιά Βιδιανό Sur Lie, δεν θα πιστεύεις πόσες δυνατότητες έχει αυτό τα εκπληκτικό σταφύλι!
Στο χωριό Ποντικιανά στο νομό Χανίων της Κρήτης, το νέο αίμα της οικογένειας Καραβιτάκη, συνεχίζει την 80ετή παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο Νίκος, τοποθετεί το Βιδιανό πολύ ψηλά στις ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα και ο στόχος του είναι να ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες που έχει αυτή η ποικιλία. Και για αυτό, δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με διαφορετικές οινοποιήσεις, single vineyard εμφιαλώσεις, βαρέλια κτλ.
Για το Ελιά Βιδιανό Sur Lie 2018, η ζύμωση έχει γίνει και σε δεξαμενή και σε βαρέλι. Το 77% της ποικιλίας έχει ζυμώσει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια έχει παραμείνει με τις οινολάσπες για 4 μήνες, διατηρώντας έναν φρέσκο χαρακτήρα. Το υπόλοιπο 23% έχει ζυμώσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Βουργουνδίας, για τα οποία μάλιστα γίνεται ειδική παραγγελία για συγκεκριμένο κάψιμο βαρελιού, έτσι ώστε το βαρέλι να αφήσει στο κρασί, τον ελάχιστο πράσινο χαρακτήρα του Βιδιανού. Στη συνέχεια παραμένει επίσης 4 μήνες, σε επαφή με τις οινολάσπες. Αφού ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις, γίνεται η ανάμειξή τους σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου παραμένουν εκεί 3 ολόκληρα χρόνια σε επαφή με τις οινολάσπες, όπου θωρακίζονται τα αρώματα και η δομή του. Το κρασί καταλήγει να εμφιαλωθεί με ελάχιστο φιλτράρισμα.
Η Ελιά Βιδιανό Sur Lie 2028, είναι ένα λευκό κρασί που αποδεικνύει περίτρανα την πολυπλοκότητα του Βιδιανού και το τεράστιο δυναμικό του, στην παραγωγή εντυπωσιακών και υψηλά ποιοτικών κρασιών. Η διάσημη ποικιλία της Κρήτης, έχει κερδίσει για τα καλά το οινικό κοινό και έχει δώσει στο οινοποιείο Καραβιτάκη ακόμη έναν λόγο να καμαρώνει!