Ο Γιάννης Παπαργυρίου είναι ένας συνηθισμένος παραγωγός; Φανταζόμαστε οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μας πως όχι. Καταλαβαίνεις πως ένα Ασύρτικο από το Λαλιώτη Κορινθίας στο οποίο έδωσε τον τίτλο Le Vigneron Grec, δηλαδή ο Έλληνας Αμπελουργός, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο θα είναι.
Το Ασύρτικο αυτό καλλιεργημένο σε υψόμετρο 800μ στα Σοφιανά Κορινθίας, ζυμώθηκε μαζί με τις φλούδες επί 10 μέρες, χωρίς προσθήκη ζυμών. Σαν να μην έφτανε αυτό, στη ζύμωση συμμετείχαν στέμφυλα Μοσχάτου Ρίου που παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζύμωσης.
Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε δρύινα βαρέλια 500lt πρώτης και δεύτερης χρήσης όπου παρέμεινε για 4 μήνες με batonage σε μηνιαία περίπου βάση. Χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς φιλτράρισμα, εμφιαλώθηκε σε ελάχιστες φιάλες που σφραγίστηκαν στο χέρι με βουλοκέρι.
Τελείως διαφορετικό από ότι έχεις δοκιμάσει και έχεις συνηθίσει, το Le Vigneron Grec αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στο Ασύρτικο. Η απόλυτη αρωματική πολυπλοκότητα συναντά τις ζωντανές τανίνες και την ξυραφάτη οξύτητα σε ένα κρασί που είναι ακόμα εκκωφαντικά νέο και δεν προορίζεται για τους πολλούς. Οι περιορισμένες φιάλες του ούτως ή άλλως είχαν προπωληθεί πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει.
Σίγουρα η παραμονή στη φιάλη θα το ωφελήσει αν μπορείς να περιμένεις. Γιατί του αξίζει.