Η Μακρυποδιά - Lithos Winery άξιζε και το παραμικρό λεπτό πειραματικών οινοποιήσεων! Η πολύ σπάνια λευκή ποικιλία Μακρυποδιά, υπάρχει στο παρασκήνιο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η κοφτερή της όμως οξύτητα δεν είχε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου και τώρα πια είναι στα καλύτερά της, σε ένα κρασί κορυφαίου επιπέδου!
Η πραγματική καταγωγή της ποικιλίας είναι από τη Ζάκυνθο και ήταν ένα μεγάλο πείραμα για τους οινολόγους Τσούτσουρα Επαμεινώνδα και Τζάκο Δημήτρη. Ο πρώτος ερευνητής, ο δεύτερος οινοποιός, τη συνάντησαν στο δρόμο τους σε μια περίοδο οινολογικής αναδρομής και αναβίωσης των γηγενών και σπάνιων ποικιλιών της Ζακύνθου και ευτυχώς δεν μπόρεσαν να την προσπεράσουν. Ο Δημήτρης χωρίς δεύτερες σκέψεις, έφτιαξε έναν πρότυπο πειραματικό αμπελώνα στον τόπο καταγωγής του, το Τσεκούρι, στο Σούλι Ηπείρου. Σε υψόμετρο 600 μέτρων πάνω ακριβώς από τις πηγές του Αχέροντα και μετά από μια σειρά οινοποιήσεων, η Μακρυποδιά βρήκε το μάστορά της και την περιοχή με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για να στήσει εκεί την εξοχική της κατοικία, αναδεικνύοντας τον αριστοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικείο χαρακτήρα της.
Απλά και όμορφα, αν τρελαίνεσαι για τις οξύτητες του Ασύρτικου, αλλά θέλεις να απολαμβάνεις τη χαρακτηριστική κομψότητα της σαμπάνιας, σε καθημερινή και πολύ προσιτή (τιμή!) βάση, αυτό το κρασί θα το πάρεις. Η παλαίωσή του προβλέπεται μακρά και πολλά υποσχόμενη, επομένως μην αρκεστείς στη μια φιάλη, μιας και οι ποσότητες είναι περιορισμένες.