Αν στο άκουσμα της Μαλαγουζιάς η καρδιά σου πεταρίζει για ένα λουλουδάτο, ανάλαφρο λευκό κρασί γεμάτο ολόφρεσκα φρουτένια αρώματα, παρακαλούμε να περάσεις στο επόμενο κρασί (πάτησε back τώρα).
Αν πάλι ξέρεις τι είναι τα πορτοκαλί κρασιά ή θέλεις να μάθεις, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα ελληνικά orange wines που μπορείς να δοκιμάσεις!
Οι δύο καταξιωμένοι οινολόγοι Αντρέας Πάντος και Παύλος Αργυρόπουλος πειραματίστηκαν χρόνια με την ευοξείδωτη ποικιλία Μαλαγουζιά φτάνοντάς τη στα άκρα, εξαντλώντας τις οξειδωτικές αντοχές της σε ένα πορτοκαλί κρασί που θυμίζει sherry.
Αρχικά τα κοτσάνια των τσαμπιών στρίβονται στο αμπέλι, περίπου 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή όπως γίνεται στο Jurancon της Νότιας Γαλλίας. Έτσι σταματά η παροχή θρεπτικών ουσιών και η ανταλλαγή χυμών μεταξύ του πρέμνου και του τσαμπιού με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη συμπύκνωση των χυμών του καρπού ενώ ακόμα βρίσκεται πάνω στο αμπέλι. Στη συνέχεια ακολουθεί εκχύλιση και παραμονή με τους φλοιούς στη λογική μιας ερυθράς οινοποίησης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αποκτά χρώμα και τανίνες που περνούν από τη φλούδα στον χυμό. Η διαδικασία συνεχίζεται με τη ζύμωση και την ωρίμανση του κρασιού σε γυάλινους αμφορείς που δεν είναι γεμισμένοι πλήρως, σε συνθήκες έντονης οξείδωσης για λίγο παραπάνω από 2 χρόνια. Αξίζει να πούμε ότι οι αμφορείς παραμένουν εκτεθειμένοι στο φως και στις αλλαγές της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όταν πλέον είναι έτοιμο εμφιαλώνεται σε φιάλες των 500ml, αφιλτράριστο και χωρίς τη χρήση θειώδους σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.
Απόλαυσε το μοναδικό, πορτοκαλί, φυσικό ΜΕΤΑ 2011 του Κτήματος Πιερία Ερατεινή σε θερμοκρασία δωματίου, 15- 17ο C όπως ένα κόκκινο κρασί και ετοιμάσου να δεις τη Μαλαγουζιά με άλλο μάτι!
Αν όλα αυτά δεν αποτελούν ήδη πρόκληση, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο μπορούμε να σου πούμε για αυτό το κρασί!