Και πορτοκαλί και Ασύρτικο και φυσικό, το Μυστήριο από το Οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου είναι εδώ για να σε ξαφνιάσει και να σε ενθουσιάσει! Το Μυστήριο αποτελεί την απόδειξη πως το Ασύρτικο της Σαντορίνης μπορεί να τσακίσει κόκκαλα με την οξύτητα και τη δομή του, ακριβώς όπως και ένα κόκκινο κρασί.
Τα σταφύλια προέρχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι, με αιωνόβια αμπέλια στον Πύργο. Η οινοποίηση που ακολουθούν είναι ερυθρή. Για 14 ολόκληρες μέρες μένει ο χυμός μαζί με τα στέμφυλα και έπειτα ξεκινά να ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες του. Το κρασί ωριμάζει για 10 μήνες με τις οινολάσπες του για να αποκτήσει λιπαρότητα, δυνατή να ισορροπήσει την κοφτερή του οξύτητα αλλά και την ελαφριά τανική υπόσταση. Η αίσθηση πως το Ασύρτικο της Σαντορίνης έχει τανίνες, έρχεται και υπογραμμίζεται από την 14ήμερη εκχύλιση. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο με καμία απολύτως διορθωτική παρέμβαση, ενώ τα θειώδη που προστίθεται είναι ελάχιστα, στα πλαίσια της ήπιας φυσικής οινοποίησης.
Ναι, φυσικά και παλαιώνει αλλά αν το δοκιμάσεις έστω και μια φορά, είμαστε σίγουροι πως δε θα αντέξεις να το κρατήσεις.