Το Nostos Roussanne της Οινοποιίας Μανουσάκη είναι ένα κρασί με υπόθεση.
Το Roussanne, σαν ποικιλία, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Ροδανό. Αποτελεί το βασικό λευκό του Νότιου Ροδανού ενώ στο βόρειο τμήμα συμμετέχει σε blends μαζί με το Marsanne. Τι δουλειά έχει όμως στον Βατόλακκο Χανίων;
Εδώ αρχίζει η ιστορία της οικογένειας Μανουσάκη. O Θοδωρής (Ted) Μανουσάκης επέστρεψε από την Αμερική με σκοπό να ασχοληθεί με τη γη και την παραγωγή κρασιού. Και δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Το Roussanne έφτασε στην Κρήτη το 1993, όταν μια διεθνούς κύρους επιστημονική ομάδα επιστρατεύτηκε για την επιλογή των ποικιλιών που καλλιεργήθηκαν στις πλαγιές γύρω από το Βατόλακκο Χανίων βάσει εδαφολογικών και κλιματικών μελετών. Το Roussanne ήταν από τις βασικές επιλογές και αποδείχτηκε η αγαπημένη της οικογένειας. Και η δική μας!
Η φιλάσθενη φύση της έχει σαν αποτέλεσμα τις ασταθείς στρεμματικές αποδόσεις και τις πολύ μετρημένες φιάλες.
Οι 7 μήνες σε γαλλικό δρύινο βαρέλι χαρίζουν στο Nostos Roussanne της Οινοποιίας Μανουσάκη ισορροπημένα δευτερογενή αρώματα που συμπληρώνουν τον ήδη πληθωρικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Τόσο πληθωρικό που δεν χρειάζεται καν να πλησιάσεις το ποτήρι για να εντυπωσιαστείς.
Όταν διάσημοι sommeliers το έχουν ανάμεσα στα αγαπημένα τους και δίνουν μάχη για μία από τις ελάχιστες φιάλες του, καταλαβαίνεις ότι το Nostos Roussanne της Οινοποιίας Μανουσάκη δεν είναι ένα συνηθισμένο κρασί.
Σίγουρα πράγματα!
Πότε να το πιείς;
Μιλάμε για ένα κρασί με απίθανες δυνατότητες παλαίωσης. Ένα από αυτά που και να τα ξεχάσεις για καμιά 8ετία στο κελάρι σου, δεν θα παραπονεθεί καθόλου!