Είναι ροζέ, είναι λευκό ή μήπως πορτοκαλί το Pata Trava από το Κτήμα Λίγας; Εμείς σου λέμε πως είναι λίγο από όλα και επιπλέον ένα νόστιμο, πολύπλοκο και γαστρονομικό κρασί που δε σηκώνει ταμπέλες.
O πειραματισμός είναι πλέον συνώνυμο με την οικογένεια Λίγα. Παίρνουν τις ελληνικές ποικιλίες και πειραματίζεται συνεχώς με νέες τεχνικές οινοποίησης αλλά και με τα «όρια» τους. Η φιλοσοφία τους στο κρασί συνοψίζεται στα εξής: περμακουλτούρα*, μηδενικές εως ελάχιστες παρεμβάσεις στο κρασί, όχι θειώδη, όχι ζύμες εμπορίου.
Το Pata Trava είναι ένα τέτοιο κρασί που παίζει με τα όρια και τις δυνατότητες του Ξινόμαυρου. Επί της ουσίας το όνομα του προκύπτει από τον τρόπο διαχείρισης των σταφυλιών και του μούστου: πατούν αμέσως τα σταφύλια και τραβάνε το μούστο για να μη χρωματιστεί. Το κρασί ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με γηγενείς ζύμες και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και μοναδικά πολύπλοκο.
Απόλαυσε το Pata Trava από το Κτήμα Λίγας με πολύπλοκα πιάτα θαλασσινών.
*Η περμακουλτούρα πήρε το όνομα της από το permanent agriculture και αφορά έναν τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει έναν κύκλο αειφόρου ζωής. Με απλά λόγια, η καλλιέργεια του αμπελιού δεν ανταγωνίζεται τη φύση αλλά συνεργάζεται μαζί της με σκοπό την βιωσιμότητα και τη σταθερότητα του περιβάλλοντος.