Ως γνωστόν, το κόκκινο χρώμα στο κρασί και οι τανίνες του προέρχονται από την φλούδα του ερυθρού σταφυλιού που παραμένει μαζί με τον μούστο κατά τα αρχικά στάδια της ζύμωσης. Τι θα συμβεί όμως αν οινοποιήσεις ένα φαινομενικά λευκό κρασί σαν να ήταν κόκκινο;
Αν έχεις διάθεση για πειραματισμούς, τότε απλά μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα εκπληκτικό «λευκό» κρασί που απέχει όμως πολύ από τα φρέσκα, ευκολόπιοτα, φρουτένια λευκά που έχεις συνηθίσει.
Ο Ροδίτης 2016 του Κτήματος Τάτση αποτελεί υπόδειγμα της εκπληκτικής κατηγορίας των πορτοκαλί κρασιών (orange wines), μια κατηγορία που επανεμφανίστηκε χάρη στον για πολλούς «τρελό» Josko Gavner και τους φίλους του οινοπαραγωγούς της περιοχής του Friuli στην Ιταλία. Η αντισυμβατική τάση έχει πάρει πια τεράστιες διαστάσεις με παραγωγούς από όλο τον κόσμο να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική κατηγορία των πορτοκαλί κρασιών.
Οι δύο αδερφοί Τάτση, ο Στέργιος και ο Περικλής, είναι από τους πιο αντισυμβατικούς Έλληνες παραγωγούς και αν ήταν να περιμέναμε ένα τέτοιο κρασί από κάποιους, τότε σίγουρα θα ήταν αυτοί. Κάτω από την συνεχή επίβλεψή τους ο Ροδίτης ζυμώθηκε μαζί με τα στέμφυλα για ένα ολόκληρο μήνα, στη συνέχεια παρέμεινε με τις οινολάσπες για ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι και εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς χρήση θειώδους.
Αν έχεις όρεξη για περιπέτεια μη χάσεις ένα μοναδικό «φυσικό» πορτοκαλί κρασί με εντυπωσιακά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, πλούσιο σώμα και τανίνες (ναι, καλά διάβασες) που ξαφνιάζουν κάνοντάς το ίσως το πιο ιδιαίτερο κρασί που έχουμε δοκιμάσει εδώ και καιρό!
Παλαίωσέ το για 2-3 χρόνια ακόμα άφοβα.