Ξέρεις ποιό ήταν το μόνο θετικό σε ένα από τα τελευταίο πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν; Απελευθερώθηκε το ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της Σάμου. Δηλαδή έσπασε ο υποχρεωτικός συνεταιρισμός, που από το 1934 ανάγκαζε τους αμπελουργούς του νησιού να δίνουν υποχρεωτικά όλη την παραγωγή τους στον συνεταιρισμό. Πλέον και άλλοι, νέοι παραγωγοί, μπορούν (και επίσημα) πια να παράγουν κρασί και να χρησιμοποιούν τη λέξη Σάμος στην ετικέτα τους.
Βέβαια, η ιστορία των κρασιών Nopera κάθε άλλο παρά νέα είναι. Ξεκίνησε κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η οικογένεια Nopera, εγκαταλείποντας τη Μάλτα, μετανάστευσε στο νησί της Σάμου. Εκεί, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, παρήγαγε κορυφαίας ποιότητας κρασί που σύντομα έγινε γνωστό έως τη Γαλλία.
Απόγονος της οικογένειας Nopera, ο Νίκος Μυτιληναίος μαζί με τον αμπελουργό και οινοπαραγωγό Γιάννη Κωστάκη ίδρυσαν τη Nopera Οινοποιητική με σκοπό να αναβιώσουν τον ιστορικό οικογενειακό αμπελώνα.
Ο έκτασης 40 στρεμμάτων αμπελώνας τους καλλιεργείται με βιολογικές και βιοδυναμικές τεχνικές. Στόχος τους είναι να αναδείξουν την πολυπλοκότητα της ποικιλίας του Μοσχάτου και τη μοναδικότητα του terroir.
Το Roya της Nopera Wines προέρχεται από ένα και μόνο αμπελοτόπι στην περιοχή Ρόγια, που μετά από δοκιμές αποδείχτηκε ιδανικό για την παραγωγή ξηρού Μοσχάτου.
Με ελάχιστη παρέμβαση κατά την οινοποίηση, το Roya είναι ένα εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο και ντελικάτο λευκό ξηρό κρασί της χαρισματικής ποικιλίας, που επιτέλους εγκατέλειψε τα συνήθη γλυκά στερεότυπα, για να αποδείξει ότι είναι το ίδιο καλή, ίσως και καλύτερη, στα ξηρά κρασιά.
Μην το χάσεις.