Μια ποικιλία που πήρε κυριολεκτικά το κλειδί της πόλης, όταν μετά από πολλές πειραματικές οινοποιήσεις, ταίριαξε στα εδάφη του νομού Αχαΐας και άλλαξε μάλιστα και όνομα. Το Ζακυνθινό Σκιαδόπουλο, στην Αχαΐα ονομάζεται Ζαχάρω και είναι ένα τρομερά απολαυστικό κρασί που κάτι μας θύμιζε…
Στους Αμπελώνες Αντωνόπουλου, η ιδέα της δημιουργίας μιας ποικιλιακής συλλογής, ξεκίνησε πειραματικά και τελικά κατέληξε σε κάτι που αξίζει την προσοχή κάθε οινόφυλου. Περιλαμβάνει οινοποιήσεις αποκλειστικά και μόνο των γηγενών ποικιλιών Ρομπόλα, Αθήρι, Παύλος, Σκιαδόπουλο και Βερτζαμί. Το οινοποιείο θέλει με αυτό τον τρόπο να τονίσει τη μοναδικότητα του terroir της περιοχής καλλιέργειας και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ποικιλίες μέσα από κρασιά πολύ κομψά, που μιλούν απλά από μόνα τους. Η απλή κομψή φιάλη σε προετοιμάζει για το αντίστοιχα κομψό περιεχόμενο, ενώ οι ετικέτες είναι δημιούργημα του Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου.
Το Σκιαδόπουλο είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα που διατηρήθηκε αμείωτος, μετά την οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στο αμπέλι είναι πολύ απαιτητική, αλλά η επιμονή και το μεράκι των οινολόγων του κτήματος κατέληξαν σε ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα. Έχει πολύ δροσερή οξύτητα και τα έντονα λεμονάτα αρώματα θυμίζουν μοιραία Ασύρτικο. Θα σε επαναφέρει όμως η έντονη βοτανικότητα, που το κάνει πολύ απολαυστικό.
Φυσικά οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και σε προέκταση, ακριβώς το ίδιο και ο αριθμός φιαλών του. Κινήσου γρήγορα!