Παντελώς άγνωστη αλλά με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, η Σκλάβα είναι ευτυχώς μια από τις ποικιλίες που διασώθηκαν παρότι έφτασαν πρόσφατα ένα βήμα από την πλήρη εξαφάνιση. Συγκαταλέγεται στις παλαιότερες ελληνικές ποικιλίες και συνηθιζόταν να φυτεύεται στη Νεμέα διάσπαρτα μέσα στους αμπελώνες του Αγιωργίτικου. Στην πορεία η συστηματική καλλιέργειά της σταμάτησε, σταδιακά ξεχάστηκε και σχεδόν εξαφανίστηκε.
Χαρακτηριστικό της γνώρισμα όμως είναι η ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στα άγονα εδάφη, εκεί άλλωστε αποδίδει καλύτερα. Χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Ηλία Ζαχαριά, του έμπειρου γεωπόνου και οινοπαραγωγού από τη Νεμέα, μετά από αρκετούς πειραματισμούς η Σκλάβα πλέον καλλιεργείται σε ενιαίο αμπελώνα 15 στρεμμάτων, έχοντας ευτυχώς διαφύγει τον κίνδυνο εξαφάνισης.
Γιατί λέμε ευτυχώς; Γιατί όπως θα διαπιστώσεις, στη Σκλάβα 2023 του Οινοποιείου Ζαχαριά, τη μοναδική μονοποικιλιακή οινοποίηση της ποικιλίας, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά! Με τέτοιο αρωματικό και γευστικό πλούτο δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν σύντομα τη δούμε να καθιερώνεται και γιατί όχι να πρωταγωνιστεί, κατακτώντας θέση και σε άλλα αμπελοτόπια της Ελλάδας.
Καιρός να γνωρίσεις τη Σκλάβα, μια από τις ξεχασμένες ελληνικές γηγενείς ποικιλίες που θα κάνουν τη διαφορά!